Vandaag wordt de jubileumtentoonstelling van Merkwaardig geopend in het Friese Burgum!

In 2023 viert MerkWaardig haar 35-jarig jubileum en daar hoort natuurlijk weer een mooi thema bij. Wat past er bij een vereniging met een rijke traditie en aandacht voor nieuwe vormen van borduren? Merklappen hadden traditioneel een zinnig doel: Jonge meisjes leerden daarmee iets dat ze meteen in de praktijk konden gebruiken. Door de persoonlijke motieven kreeg ook elke lap een eigen verhaal, wat terugkomt in allerlei moderne borduurwerken. Het thema voor het jubileum is dan ook: ‘Zinnige draden.’

Wat is er te zien en te doen?

In de tentoonstelling kun je de resultaten van het Woordenproject bekijken. Leden van Merkwaardig hebben woorden geborduurd en die zijn bijeengebracht in een aantal installaties. Daarnaast zijn er werkstukken van individuele leden te zien die te maken hebben met het thema Zinnige draden. Ook worden enkele werken getoond die voor het het Textielfestival 2020 zijn gemaakt maar vanwege Corona nooit eerder zijn geëxposeerd.

Elke week kunnen bezoekers op woensdag meedoen aan een workshop. Iedere week is er een ander onderwerp (borduren op aftelbare stof, Sashiko en Vrij Borduren). Je kunt je daarvoor aanmelden via de website van Merkwaardig. De kosten bedragen €5 inclusief materiaal.

Ook wordt er enige keren een Kreahub gehouden: Eerste Hulp bij BorduurOngelukken (EHBO). Je kunt op die dagen gratis langskomen met vragen over borduren of een borduurwerk. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Maar het is natuurlijk ook heel leuk om gewoon langs te komen en informatie over borduren uit te wisselen of iets uit te proberen. Voor iedereen die nog nooit geborduurd heeft zijn er materialen aanwezig waarmee je het (onder deskundige begeleiding) eens kunt proberen. Aanmelden is niet nodig. Je kunt gewoon binnenlopen. De data zijn in Burgum 20 april en 10 mei. Kijk voor meer informatie op de website.

Waar te zien?

Het is altijd lastig om een geschikte plek in het land te vinden voor een landelijke tentoonstelling. Merkwaardig pakt het nu eens anders aan en organiseert een reizende tentoonstelling. Ze werken samen met vier bibliotheken en maken het zo mogelijk dat de jubileumtentoonstelling in alle delen van het land goed te bezoeken is.

De tentoonstelling is in de bibliotheken van de volgende plaatsen te zien en te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek:

Burgum dbieb Schooltstraat 27, 20 april – 30 mei 2023
IJmuiden/Velsen Dudokplein 16 2 juni – 13 juli 2023
Breda Molenstraat 6 20 september – 29 oktober 2023
Apeldoorn CODA Centrale Bibliotheek, Vosselmanstraat 299 18 november –  13 januari 2024

Ook in de andere plaatsen zijn en workshops en Kreahubs EHBO! Het programma daarvan komt tzt op de website

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol