De Keurmeester door Els Franken

De Keurmeester door Els Franken

Zoals jullie vast wel weten kon het Textielfestival in Leiden in 2020 niet doorgaan vanwege Corona. In 2021 zijn alle activiteiten gefilmd en hebben we een online festival gehouden. Dat was erg leuk maar er is natuurlijk niks mooiers dan een echte expositie waar je doorheen kunt wandelen en waar je alle werken goed kunt bekijken, van dichtbij en veraf.

Op het Textiel Plus Festival dat van 13 t/m 15 oktober gehouden wordt in Rosmalen is het werk te zien van 3 Museum Masterclasses die werk hebben gemaakt in het kader van het Textielfestival Leiden 2020. Dit werk was nog niet eerder live te zien.

Museum Masterclasses

Vast onderdeel van het Textielfestival Leiden was het project Museum Masterclasses. Hierbij gingen groepen kunstenaars die afkomstig waren uit de verschillende handwerkverenigingen aan de slag in een van de grote Leidse musea.  Ze lieten zich inspireren door de collectie  voor het maken van een nieuw werk. Het leuke is dat je op die manier heel verschillende soorten werk krijgt (borduurwerk, kant, weefwerk, etc.) maar dat er toch een rode draad door het gezamenlijke werk loopt: het onderwerp van het museum. De projecten werden begeleid door: Joost Post, Eline Achterhuis, Resi van der Ploeg, Hetty Arens en Erna van Sambeek.  De klassen van het Japanmuseum SieboldHuis, Hortus Botanicus en Museum Volkenkunde hebben inmiddels al gelegenheid gehad om hun werk ‘in het echt’ te laten zien. Voor de andere drie klassen is dat moment nu aangebroken op het Textiel Plus Festival.

3 Musea

Rijksmuseum Boerhaave  is een wetenschapsmuseum. Het museum is genoemd naar Herman Boerhaave (16681738), een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Er zijn allerlei spannende, niet erg dagelijkse dingen te zien die nog steeds relevant zijn voor ons bestaan. Zo gaat het er over virussen maar ook over technische hulpmiddelen. Stof genoeg dus voor de masterclass om unieke, spannende werken te maken. Zoals het kastje van Marjo van der Leeuw hieronder dat over allerlei Hoofdzaken gaat….

Museum De Lakenhal is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van Leiden. Het museum, gewijd aan zowel de historie van de stad Leiden als aan de daarmee samenhangende kunstcollectie, werd geopend op 1 mei 1874 en werd gevestigd in de voormalige Leidse lakenhal, waarvan het gebouw dateert uit 1640. Het gebouw is net prachtig gerestaureerd. In het museum  zijn ook prachtige stukken te zien die gaan over het oude ambacht van het maken, verven en verwerken van het beroemde Leidse laken. Vooral dat laken was een grote bron van inspiratie voor de twee masterclasses die hier aan de slag gingen. Zo maakte Lenneke Overmaat een Nieuw Leids Laken …..!

Het is echt bijzonder werk geworden en het is erg fijn dat Textiel Plus Festival een ruime plek heeft ingeruimd om het te laten zien.

Het Festival wordt gehouden op 13 t/m 15 oktober in de Autotron in Rosmalen. Het is te bezoeken van 10 – 17 uur.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol