Als ik dit schrijf ben ik precies een week te laat voor Wereldborduurdag. Ooit van gehoord? Die bestaat echt sinds een aantal jaren en wordt in een aantal landen gevierd door gepassioneerde borduurders.

Waar komt Wereldborduurdag vandaan

World Embroidery Day werd in 2011 in Zweden opgezet door Kerstin Nettelblad en Skåne Sy-d, een groep Zweedse borduursters. Elk jaar op 30 juli, gaan ze op een openbare plek zitten borduren, met de bedoeling om het ambacht van het borduren, het versieren van stof met naald en draad, te laten zien en te promoten.

Dit ambacht/ deze kunst zien we sind jaar en dag over de hele wereld, van China tot Brazilië, Oekraïne tot Bangladesh.

De initiatiefnemers hebben zelfs een manifest opgesteld waarin ze hun bedoelingen duidelijk maken. Het manifest kun je hier (in het Engels maar dat kun je Google laten vertalen) lezen. De kern van het manifest is dat de initiatiefnemers de aandacht willen vestigen op borduren als een vrije, creatieve bezigheid waaruit vrije, creatieve gedachten en ideeën kunnen ontstaan. Ze willen hun eigen werk uit de welvarende westerse wereld verbinden met dat van bordurende mensen uit andere delen van de wereld. En ze willen deel uitmaken van een creatieve vredesbeweging. 30 Juli is bedoeld als een creatieve dag voor vrede, vrijheid en gelijkheid,

Wereldborduurdag in Nederland

Op het worldwideweb zie je nog weinig Nederlandse deelnemers. Maar dat kan volgend jaar anders natuurlijk! Misschien kunnen we iets organiseren binnen een van onze communities? Met zijn allen buiten gaan borduren?

De enige die er hier echt aandacht aan besteedde dit jaar was Majo van der Woude uit Utrecht die op die dag een bijzonder programma deed in Tree of Needlework in Utrecht.

En tot mijn blijde verbazing heeft ook Bernina de dag opgepikt. Dit jaar is borduren een belangrijk thema bij hen en ze hebben zelfs een winactie gekoppeld aan deze dag! Die loopt tot 15 september dus je kunt nog meedoen! Informatie over hun actie vind je hier.

 

Nou, volgend jaar hebben we een nieuwe kans om een borduurfeestje in de open lucht te houden!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol