Op zaterdag 8 juni is het weer Wereld Breidag!

De ‘World Wide Knit in Public Day’ (WWKIPDAY) is een initiatief uit 2005 van Danielle Landes en wordt iedere tweede zaterdag in juni gehouden onder het motto: Better living through stitching together!

Het begon als een leuke manier om breiers bij elkaar te laten komen en gezellig samen te breien. Want meestal zit iedereen in zijn/haar eentje thuis te breien. Met elkaar ergens in het openbaar te gaan zitten breien is ook een mooie manier om breien meer bekendheid te geven.

Wat wij Wereld Breidag noemen is eigenlijk niet helemaal een goede vertaling van ‘Knit in Public Day”. Het is de bedoeling om op een goed zichtbare plek te gaan breien. Het idee was om te laten zien dat niet alleen oma’s ouderwetse dingen zitten te maken maar dat het een leuke, gezellige aktiviteit is voor mensen uit alle leeftijdsgroepen.

Wereld Breidag 2024 in Nederland

In 2005 waren er iets van 25 publieke brei-evenementen over de hele wereld maar dat aantal groeide gestaag door de jaren heen. In allerlei landen is er wel een groepje dat een brei-event organiseert. In Nederland zijn er dit jaar twee plaatsen waar een geregistreerd brei-event wordt gehouden:

De bijeenkomst in Nijmegen wordt georganiseerd door de wolwinkel Cherry Blossom & Tweed in een nabijgelegen park. Onderaan de pagina zie je het logo van de winkel en hier kun je wat nadere informatie over de winkel lezen.

Bovenaan de pagina zie je een foto van de breiwinkel in Oostrum waar zaterdag gebreid gaat worden. Inderdaad, het ziet eruit als een café en dat was het vroeger ook. Maar tegenwoorodig is het een wolwinkel. Er kan nog steeds iets gedronken worden aan de bar maar tegenwoordig alleen koffie en thee. Op de video kun je zien hoe het eruit ziet:

Café in Eastrum is omgetoverd tot wolwinkel (youtube.com)

Op de website van de internationale Knit in Public Day vind je informatie over hoe je zelf een brei-event kun organiseren!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol