Je zult denken: Weef!2024 is toch op 29 en 30 november in Nijkerk? Jazeker, dat klopt! Komt eraan en ga er vooral heen! Hier hebben we het vandaag over het Weef-evenement van 4 jaar geleden. Want dat was leuk en het was in Amersfoort, de stad waar we in 2026 het Textielfestival gaan houden. We gaan over beide wat vertellen

Weef 2020

Dit evenement werd gehouden van 3 oktober t/m 22 november 2020. Tijdens de manifestatie WEEF onderzochten en verbeeldden zeven kunstenaars het textielverleden van Amersfoort. Zij gingen op zoek naar sporen van deze rijke geschiedenis in de collecties van Museum Flehite en Archief Eemland. De kunstwerken waren te zien in Museum Flehite en op diverse locaties in de Amersfoortse binnenstad.

Historie als leidraad

Museum Flehite bezit veel voorwerpen die gemaakt zijn van textiel of verwijzen naar de textielgeschiedenis van Amersfoort. Bijvoorbeeld geborduurde zakdoeken die herinneren aan de vele Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort verbleven. Ook zijn er enkele strengen in Amersfoort gewonnen zijde. Op het ruim vier meter brede schilderij ‘Gezicht op Amersfoort’ van Mathias Withoos is goed te zien hoe witte stoffen liggen te bleken buiten de stadsmuren en hoe zogenaamde ‘hessenkarren’ balen wol vervoeren. Historische documenten, foto’s en gedigitaliseerde kranten in Archief Eemland brengen de bijzondere Amersfoortse textielverhalen tot leven. Bijvoorbeeld over weeskinderen die moesten spinnen en linten maken, of over de Kalandermolen aan de Zuidsingel.

Textiel en Amersfoort al eeuwenlang verweven

Textiel en Amersfoort zijn al ruim 500 jaar verweven met elkaar. In hoogtijdagen waren er wel vijftig fabrikanten en een bonte hoeveelheid aan beroepen in de stad, zoals spinners, wevers, ververs, kammers, kaarders, scheerders, noppers en volders. Allemaal met hun eigen gilde. Veel Amersfoorters hadden weefgetouwen in huis en droegen zo bij aan de productie.
Gebouwen als de Volmolen, het Oude Wevershuis (Muurhuizen) en ’t Lint en Spinhuis (Bollenburgh) herinneren aan deze rijke geschiedenis. Laken, bombazijn, diemet en zelfs zijde, het werd allemaal in Amersfoort gemaakt. Door de goede kwaliteit werd Amersfoorts textiel in eigen land, én ver daarbuiten verkocht. Tot aan de negentiende eeuw, toen de grootschalige textielproductie in Twente de overhand kreeg.

Kunstenaars

Kunstenaar Maria Blaisse liet bij het Weef-evenement in 2020 werk zien in het Rietveldpaviljoen. Arash Fakhim, Hester Haarsma, Bart Lunenburg, PJ Roggeband, Marijke Schurink en Roy Vastenburg onderzochten ieder vanuit eigen visie en experise het textielverleden van Amersfoort en gaven hun reflectie daarop vorm in nieuwe kunstwerken. Deze waren ook te zien in Museum Flehite. Hieronder een video van het werk van Maria Blaisse en van Marijke Schurink ter illustratie.

Maria Blaisse on Vimeo

Kruissteek collier

Textielfestival in 2026 – het Ledenproject

Amersfoort met haar rijke textielgeschiedenis is dan ook een prachtige locatie voor het houden van ons landelijke Textielfestival. Zeker, de festivals in Leiden waren prachtig! We denken daar met veel plezier aan terug. Maar soms moet je ook weer eens wat nieuws gaan doen, natuurlijk met behoud van de leuke en goede dingen uit het verleden. Zoals de wedstrijd, de Museum Masterclasses en het Ledenproject.

Onze leden vormen de verenigingen en het is ontzettend leuk om de (kleine en grotere) werkjes uit onze verschillende textieldisciplines daar bij elkaar te zien!

Alle leden van de verenigingen kunnen aan dit project meedoen. Hieronder leggen we uit wat iedereen kan gaan maken.

  1. We maken allemaal een werk in een houten borduurring met een metalen spanschroefje. Die hangen we dan allemaal op in een tentoonstellingsruimte.
  2. Elke maat van deze ring is toegestaan. Juist het verschil in afmeting geeft al een speciaal effect.
  3. Het is de bedoeling dat je deze borduurring opvult met een techniek naar keuze. Dit kan één techniek zijn, maar ook een combinatie van verschillende technieken is natuurlijk mogelijk.
  4. De kleurkeuze is vrij.
  5. De werkstukken kunnen bij je eigen vereniging ingeleverd worden. Hoe dat gaat vertellen we later.
  6. De werken moeten worden ingeleverd voor 1 januari 2026.

Er is dus nog heel veel tijd om een mooi werkstuk te maken! We zijn benieuwd wat jullie allemaal gaan doen en zien in gedachten al een ‘zee’ van borduurringen voor ons …. hangend van het plafond …grote en kleine …. geborduurd of geweven …. of nog anders ….

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol