Nou het weer wat kouder is sta je onmiddellijk voor de keus: doe ik de verwarming hoger of doe ik wat anders. Al een aantal jaren wordt er een jaarlijkse Warmetruiendag gehouden. Het gaat natuurlijk over het klimaat en het energieverbruik maar is even goed koren op de molen van handwerkend Nederland!

Samen in actie voor het klimaat!

Elk jaar melden weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag onder het motto: ‘verwarm jezelf, niet de wereld’. Want als iedereen één graadje lager stookt, één stookseizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO2; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. En wist je dat we allemaal samen op  éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen? Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar de Warmetruiendag voor is.

Warmetruiendag wil de CO2 uitstoot nú omlaag, niet pas in 2030, ’50 of ’70. Dat kan door samen in actie te komen: dat kan op heel veel manieren en energiebesparing is belangrijk onderdeel van élk klimaatscenario. Inmiddels deden dan ook al zo’n 3 miljoen mensen mee aan Warmetruiendag, doe jij ook (weer) mee? Vraag buren, collega’s, (sport-)vrienden en familie om ook mee te doen want samen energie besparen geeft energie. De Wereld van Warmetruiendag is de kracht van het collectief: impact, samen, NU. Energiebesparing is geen ‘blah, blah, blah’ maar stopt uitstoot, nu.

Dus: zet die verwarming lager, trek een extra warme trui aan, deel je klimaatoplossingen op de kaart, zet je actie of lievelings warme truiverhaal op social media, maak een actietrui, vraag je buren, collega’s, vrienden en familie en doe mee! En wil je meer lezen, weten, inspiratie? Check dan vooral de interviews op de site. Samen energiebesparen, geeft energie!

De Cijfers

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: check de infographic over het enorm energiebesparingspotentieel dat we samen hebben.De cijfers: als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO₂. Dat is bijna 30 procent van de CO₂-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.

Wat gaan we doen?

Er zijn allerlei activiteiten waar je aan mee kunt doen  en je kunt zelf ook nieuwe activiteiten starten. Ik zag al allerlei brei- en haakactiviteiten in breicafés en een actie rond de Lievelingstrui van Nederland. Maar er is veel meer.

     wordt dit de Lievelingstrui van Nederland?

Breipatroon

Natuurlijk is er ook een Warmetruiendag Breipatroon. Zowel in een gemakkelijke als een moeilijker versie (met kabels). Je kunt het gratis downloaden van hun pagina en dit is hoe ze eruit zien:

Hier staat de link naar de pagina van hun website waar je alle brei-informatie vindt en waar je ook de patronen kunt downloaden. Er staan ook nog truien van eerdere versies van de Warmetruiendag.

Het is natuurlijk helemaal mooi als je de trui maakt van Nederlandse wol!

Veel plezier met breien en het zorgen voor ons klimaat!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol