‘Vilt Veelzijdig’ is een grote tentoonstelling van vilt en viltobjecten van de ViltKontaktGroep Noord Holland en Flevoland. Er is een aantal indrukwekkende objecten te zien die de veelzijdigheid van vilt duidelijk illustreren.

Vilten

Het maken van vilt is het oudste textielambacht ter wereld. Met water en zeep worden plukken wol bewerkt, zodat de wol gaat vervilten. Het kan dan in de vorm van een lap of een voorwerp worden gevormd.

Vroeger werd deze techniek vooral ingezet om gebruiksvoorwerpen en kleding te maken. Nu wordt ze ook gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld 2D-wandobjecten, en 3D-sculpturen en -kunstobjecten. Als kunstobject kunnen viltobjecten ook een functie hebben voor de demping van geluid en voorkomen van echo’s  in huis en in open ruimtes.

De expositie

De expositie wordt gehouden op 25 en 26 november in Het Weefhuis, Lagedijk 39,  1544 BB   Zaandijk. Er doen  20 exposerende “vilters” mee en die zijn aanwezig om meer te vertellen over deze techniek en hun werk. Het Weefhuis is deze dagen open van 13 – 17 uur.

ViltKontaktGroep

De Vilt Kontakt Groep Noord Holland en Flevoland bestaat uit ruim 160 enthousiaste leden en is een onderdeel van de landelijke vereniging Viltkontaktgroep. Landelijk telt de vereniging zo’n 1.000 leden, die allemaal een passie hebben voor vilt. Er worden activiteiten georganiseerd voor leden die het gezellig vinden om met andere hobbyisten te vilten; of je veel of weinig ervaring hebt is niet belangrijk.

Twee keer per jaar wordt het kleurrijke tijdschrift VILT uitgegeven waarin de meest uiteenlopende artikelen staan.
Ook organiseert de VKG 2 x per jaar, centraal in het land, een Landelijk Dag. Elke dag heeft weer een bijzonder thema en wordt georganiseerd door een voorbereidingscommissie. Het zijn gezellige bijeenkomsten, waar je gelijkgestemden ontmoet, nieuwe technieken kunt leren, ervaringen kunt uitwisselen en waar je geïnspireerd weer vandaan gaat. Ook neemt de VKG sinds 2020 deel aan het Textielfestival Leiden.

Kijk voor meer informatie op: www.viltkontaktgroep.nl.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol