Heb je vorig jaar de prachtige tentoonstelling van de borduurkunst collectie van Ien Rappoldt gemist in Museum De Kantfabriek? Goed nieuws, John Drop heeft een mooi video portret gemaakt waarbij Ien zelf verteld over het werk, over de collectie en de cultuur van de Miaovrouwen:

De titel van de expositie Langs Geborduurde Wegen’ verwijst naar een oude Miao legende over migratie uit een ver verleden. De vele volken raakten verspreid over het zuidwesten van China en verbeelden de verhalen en legenden van hun geschiedenis in de borduurkunst op hun kleding. De expositie laat verschillende regio’s van de provincie Guizhou zien met haar specifieke streekdrachten en tradities.

De indrukwekkende collectie van Ien Rappoldt is een verwijzing naar haar niet aflatende belangstelling voor de borduurkunst én de cultuur van de Miao en andere bergvolken in Zuidwest-China.

Elk jaar brengt Ine er een aantal weken door, inmiddels al meer dan twee decennia. Met ijzeren geduld oefent ze steeds een ander, soms nauwelijks te onderscheiden steekje of randje. Inmiddels beschikt ze over een fenomenale theoretische en praktische kennis van de borduurkunst van de Miaovrouwen.

Het is aan haar inzet te danken dat veel van dit culturele erfgoed in de loop van de jaren is vastgelegd. In boeken, lesmateriaal, op foto’s en in films. Van haar uitgebreide verzameling kleding, mutsjes, los textiel, babydraagzakken, sieraden, schoenen, tassen en manden hebben vooral de kostuums een grote historische en museale waarde. Met de toenemende belangstelling voor traditionele technieken inspireren deze zelfs de hedendaagse haute couture.

Boek over de expositie te koop
Ien Rappoldt heeft bij de expositie een begeleidend boek gemaakt, wat te koop is bij Museum de Kantfabriek. Dit boek is ook bij haar te bestellen. In bijgaande flyer vindt u alle informatie.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange