Wie een overzicht wil krijgen van Valenciennes kant maakt een juiste keuze met dit boek. Het is te leen in de Textielbibliotheek.
Heel gedetailleerd wordt de oorsprong van de kant weergegeven. De naam van Françoise Badar mag hier niet ontbreken. Zij was van Franse afkomst en ging op vijftienjarige leeftijd naar Vlaanderen om te gaan werken. We hebben het over 1639, in de tijd dat Frankrijk door Spanje bezet was. Heel toevallig leerde zij kantklossen, waarvoor zij aanleg bleek te hebben. Eenmaal terug in Valenciennes opende zij met succes een atelier.
De verzameling Valenciennes van het Deutscher Klöppelverband is grotendeels afkomstig van twee Nederlandse kantdocenten en van Henk van der Zanden. Zoals het gaat met alle ambachtsvormen, verhuist de techniek met de venters mee en ontwikkelt zich verder. Zo ook met Valenciennes kant. In het boek wordt aandacht geschonken aan de afgeleide kantsoorten die in Saksen en Gent ontstonden. Er worden 15 variaties voor het maken van de mazen getoond en uitgelegd. Valenciennes kant valt onder de kanten met doorlopende draden met mazen waarvoor 4 paren nodig zijn. Voor 32 oude modellen is een reconstructie gemaakt. Het boek eindigt met 6 ontwerpen van florale motieven die in de randen voorkomen en die nu als afzonderlijk werk geklost kunnen worden. Alles wordt duidelijk uitgelegd op werktekeningen met de internationale kleurencode en de prikkingen.
te leen onder nummer KA 2123