Een zachte of juist een ruwe, ruige trui van wol, een glanzende satijnen blouse of tafelkleed van damast. Textiel heeft altijd al een essentiële rol gespeeld in ons leven. Dat kunstenaars dit materiaal op vele manieren benaderen wordt duidelijk tijdens dit tweeluik. Kunsthistorica en mode- en textielspecialist Els de Baan vertelt in twee colleges over textiel IN de kunst en textiel ALS kunst.

Tijdens het eerste college, over de rol van textiel in de kunst, vertelt de docent over de manier waarop de verschillende stoffen in beeld zijn gebracht. In de schilderkunst werd textiel al vanaf de late middeleeuwen minutieus in beeld gebracht. Soms blijken textiele elementen zelfs een bijzondere betekenis te hebben, zoals de doek die om de bijbel van Maria is gevouwen op het moment dat de engel haar komt bezoeken. En wat is de rol van gordijnen, draperieën en kostbare vloerkleden die worden weergegeven bij vorsten en andere belangrijke geportretteerden?

Dat textiel zich ook goed leent voor dramatische effecten zien we bijvoorbeeld in barokke beeldhouwwerken, maar ook in het werk van hedendaagse kunstenaars. De verbluffende staaltjes textiele kennis zijn zo ‘levensecht’ verwerkt dat je bijna zou denken dat een marmeren kraag is gemaakt van échte kant!

In het tweede college van dit tweeluik vertelt de docent over textiel ALS kunst. Kleurrijke wandtapijten waren ooit belangrijke interieurstukken en vanuit deze specifieke weefkunst slaan kunstenaars in de loop van de twintigste eeuw een geheel nieuwe weg. We zien hoe textielkunst zich als een zelfstandige kunstvorm ontwikkeld. Wie zijn die pioniers en wat willen ze vertellen met hun tactiele werken die plots loskwamen van de wand? Welke rol spelen bijvoorbeeld traditie en vernieuwing en het weergeven van een identiteit in deze autonome ‘kunstrichting’? Uiteraard mogen de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied niet ontbreken tijdens dit tweeluik.

Sheila Hicks

Luistert u in het nieuwe jaar mee bij dit inspirerende tweeluik? Een aanrader voor liefhebbers van textiel en mode!

Locaties en tijden:
• In Amsterdam: op zaterdag 7 en zaterdag 14 januari (14:00-16:00 uur)
• Online via Zoom: op dinsdag 10 en dinsdag 17 januari (19:30-21:30 uur)
• In Leiden: op zaterdag 28 januari en zaterdag 4 februari (11:30-13:30 uur)

Ga voor alle informatie en inschrijven naar:

https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/tweeluik-textiel-en-kunst/ 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange