Vandaag is in congrescentrum Hart van Nederland in Nijkerk, de vier dagen durende ledententoonstelling van het Quiltersgilde begonnen! Drie hallen vol met quilts, lapjes, boeken en andere zaken.

Heerlijk kleurrijk, dat was dan ook één van de thema’s van deze Algemene Tentoonstelling.

Veel heel mooi, heel groot werk. Covid heeft ons in elk geval tijd gegeven om mooie dingen te maken!!

Er was ook een artquiltwedstrijd georganiseerd, door de artquiltcommissie bestaande uit Liesbeth Wessels en Cora Piena, met het thema Gastvrijheid. De beoordeling vond plaats via de onderdelen:

  •        verwerking thema
  •        visuele impact
  •        originaliteit
  •        compositie
  •        kleurgebruik (waaronder zwart, wit en grijs)
  •        hantering materialen
  •        afwerking

Deze 7 onderdelen hebben een beoordeling op een 6-staps schaal gekregen: excellent, erg goed, voldoende, vraagt aandacht, of onvoldoende. De jury bestaande uit Esther Frenzel, Mirjam Pet-Jacobs en Nienke de Lange hebben na grondige evaluatie en overleg de volgende quilts een prijs toegekend:

De prijs voor Kleur / Compositie gaat naar een werk waarvan het sobere en subtiele kleurgebruik bijzonder goed past bij de keuze van de thema uitwerking: ‘vluchtelingen’. Je voelt een beklemmende en onzekere sfeer. Waar komen deze mensen vandaan? Waarom lopen ze naar het donker? Is het daar wel gastvrij? De maakster heeft op een knappe manier met zachte materialen harde aspecten kunnen uitbeelden. De handborduursels lijken wel gerepareerde wonden! En kleine details, zoals lichte contouren rond de figuren, wijzen op een soort tijdelijke status. Alles klopt bij dit werk.

Van harte gefeliciteerd: Henriette Bovenkerk met je werk Hoe gastvrij is Nederland?

De prijs voor Originaliteit is gevallen op een werk dat een heel andere sfeer toont. Een van ‘welkom, je mag er bij horen’. Alles is op beheerste wijze toegepast. De verstarring van een persoon in beweging geeft spanning. De warme kleuren, de combinatie van technieken en niet-textiele materialen, de contrasten tussen harde en zachte texturen en randen, de teksten – ook opbekende labeltjes-, de koorden als ruimtelijke details, zorgen voor een bijzondere ontdekkingstocht. Het geheel is zeer overtuigend.

Van harte gefeliciteerd: Lia Meiborg met je werk Geef hem een stoel

Tenslotte de prijs voor Thema / Visuele impact. Ook dit werk gaat over vluchtelingen, maar nu met een lieflijke uitstraling door het gebruik van prachtige stofcombinaties in zachte kleuren en veel eenvoudig handstikwerk. Uitnodigend, totdat je beter gaat kijken en ziet wat de geborduurde figuren uitstralen: uitgeputheid, verslagenheid en onzekerheid. Er worden handen naar hen uitgestoken, zijn ze wel te vertrouwen? Het jongetje vooraan lijkt te twijfelen. Wat zijn de abstracte vormen links en rechts? Zijn het huizen? Dit alles is omgeven door een dubbele border als een kader, een raam, afstand scheppend, wij zijn toeschouwers. Dit werk nodigt uit en stoot af, zeer intrigerend, je blijft er naar kijken.

Van harte gefeliciteerd Maaike Dekker met je werk Hoe gastvrij zijn we?

De uitslag is de keuze van deze jury. Een momentopname. Misschien verrassend voor jou en je hoeft het er niet mee eens te zijn. Er waren meerdere werken die op sommige punten hoog scoorden.  Deze keer kun je ook zelf ervaren hoe het is om te jureren door bij te dragen aan de stemming voor de  publieksprijs  Er liggen briefjes bij de tafel van de wedstrijd waar je het werk van jouw keuze kunt nomineren. Zaterdagmiddag maakt het Quiltersgilde bekend wie de publieksprijs heeft gewonnen.

Kortom, alle reden om een bezoek te brengen aan Nijkerk, Congrescentrum Hart van Holland. Volop gratis parkeerruimte, de bus komt vlakbij en het is voor de doorstappers ook te lopen vanaf het NS station!
Hier is alle informatie te vinden:  https://www.quiltersgilde.nl/het-is-zover/ 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange