Op 18 november houdt de Textielcommissie haar najaarssymposium in Antwerpen. Het onderwerp is: Toile Cirée oftewel ‘wasdoek’. Dat is een oude vorm van textielbewerking (ken je nog die stoelen met zo’n gladde zitting?) die heel praktisch was in het gebruik.

Symposium

Toile cirée, oftewel wasdoek, is een enigszins mysterieus materiaal met een onderbelichte geschiedenis. Tijdens dit symposium duiken we diep in zijn veelzijdige historische toepassingen en productieprocessen en hoe het evolueerde tot vandaag. Van zeer praktisch tot zeer verfijnd. Van valiezen en koetsen tot vloeren en wanden. Van droog houden tot gewoon mooi zijn. We ontcijferen historische recepturen en beschrijvingen, en leggen de link met bestaand materiaal.

De volgende sprekers staan onder andere op het programma (wijzigingen voorbehouden):

– De dag wordt ingeleid door Henri Cosemans (UAntwerpen & UGent), wiens doctoraatsonderzoek op dit materiaal gericht is. Vanuit techniek- en kunsthistorisch perspectief wordt een grote diversiteit aan historische toepassingen van wasdoek toegelicht.

– Textielconservator Jefta Lammens (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) zal haar praktische ervaring delen over de restauratie van wasdoekbehangsels. Tijdens de recente restauratie van kasteel d’Ursel (Hingene) behandelde ze meerdere behangsels van dit type.

– Andrea Marchetti (UAntwerpen & Koninklijke Musea voor Kunst & Geschiedenis) zal resultaten delen van het onderzoeksproject BELCAIRE (Belgian Carriage Interior Research Project). Hij gebruikt geavanceerde wetenschappelijke technieken om historische materialen in koetsen (waaronder veel wasdoek) in beeld te brengen.

– De link naar hedendaagse materialen wordt gelegd door Kim Verkens (ModeMuseum Antwerpen), het project Glossy Surfaces wierp een nieuwe blik op synthetisch gecoat textiel en de conservatieproblemen inherent aan deze materialen.

Textielcommissie

De Textielcommissie richt zich sinds de oprichting in 1962 op het behoud van museaal textiel, het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van textiel en textielbehoud en het textiele erfgoed. Het bestuur volgt ook actuele en innovatieve ontwikkelingen op de voet. Samen met een team van specialisten worden er symposia en meetings georganiseerd en worden publicaties Studies in Textiel uitgebracht voor de donateurs en iedereen die hier belangstelling voor heeft. Kennis delen, netwerken en textiel in de volle breedte onder de aandacht brengen is dè missie van de Textielcommissie.

Het vorige symposium werd georganiseerd samen met het Textielmuseum in Tilburg en had als onderwerp: Hi-Tex. Diverse spraakmakende sprekers vertelden aan de hand van hun eigen onderzoek en praktijk over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slim, interactief textiel. In onze leefomgeving staan steeds meer spullen met elkaar in verbinding, ze zijn smart, interactief en reageren op onze behoeftes of op hun omgeving. Maar hoe zit dat met mode en textiel? Dit najaar verschijnt er een uitgebreid verslag van dit symposium in de Studies in Textiel.

De Textielcommissie organiseert verder een paar keer per jaar een TexTalk op locatie of online. Het programma wordt altijd ruim van tevoren aangekondigd via de nieuwsbrief. Tegen een kleine vergoeding bezoek je bijvoorbeeld een textielontwerper die een rondleiding geeft door het atelier, een rondleiding door een bijzondere tentoonstelling, een makerslab, of een restauratie atelier.

Praktische informatie

Het symposium wordt gehouden in het ModeMuseum Antwerpen. Er is gelegenheid om ook de exposities daar te bezoeken.

Het MoMu is goed bereikbaar. Vanaf het station is het 20 minuten lopen, er is openbaar vervoer en er zijn meerdere parkeergarages in de omgeving. Voor meer praktische informatie en aanmelden kijk hier.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol