Nederlandse kant samen met Belgische kant te zien in Ronse

In de Belgische stad Ronse loopt tot 6 november a.s. een groot festival over kant. Op 7 plaatsen in de stad zijn er tentoonstellingen te zien. We schreven er al eerder een berichtje over. Maar wist je dat er ook Nederlandse kantkunstenaars deelnemen?

Textielfestival Ronse

De tentoonstellingen in het kader van het Textielfestival gaan, zoals voor elke 2-jaarlijkse editie, op zoek naar de verschillende uitingen van textiel in de hedendaagse kunsten. Voor deze editie werd in samenwerking met Living Lace ervoor gekozen om ‘kant’ als focus te nemen.

De scoop van de tentoonstelling¬†The Hidden Side of Lace is heel breed en bevat zowel kunstwerken die uit kantmaterie bestaan, maar ook sculpturen, installaties, schilderijen, tekenwerk, video’s enz. die een affiniteit vertonen met kant in nauwe of brede zin. De tentoonstelling wordt deze keer gepresenteerd in een kunstenparcours langs verrassende (historische) locaties in Ronse.

Naast werken van deelnemende kunstenaars zullen er ook kunstobjecten worden getoond uit de collecties van het S.M.A.K. (Gent), MHKA (Antwerpen) en Mu.ZEE (Oostende). Binnen het parcours is er ook een plek waar textiele werken worden getoond van cursisten van enkele Vlaamse kunstacademies, waaronder uiteraard KAVA, en van kantverenigingen.

Heel bijzonder is bv. het werk van Gerda Schout, een Belgische weefster die ook kantwerk maakt en dat met elkaar combineert.

Nederlandse deelname Experikant

Experikant is een groep van 7 Nederlandse kantklossters.¬† Uitgaande van de traditionele kanttechnieken proberen ze binnen de eeuwenoude traditie wegen te vinden om eigentijds werk te maken. De naam is een samenvoeging van ‘experimenteel’ en ‘kant’. Experikant werkt samen met haar Belgische zusterorganisatie Kantelink.¬† Ook aan de expositie in Ronse nemen ze samen deel.
Ze exposeren in de Spinstersstraat 84, in een oude en verlaten hal van een oude spinnerij van Utexbel, al staat dat niet op de buitenkant van het oude gebouw.

Kaartjes voor het parcours zijn te verkrijgen bij CC De Ververij in Ronse. De exposities zijn te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 10-18 uur.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol