Sinds mei dit jaar doet de Nederlandse kunstenaar Janneke Kornet onderzoek naar meekrap en andere gewassen van Schouwen-Duiveland. Het resultaat daarvan is de tentoonstelling The Cycle of Madder die van zaterdag 3 september tot en met zondag 2 oktober te zien in de Bewaerschole.
Voor de tentoonstelling The Cycle of Madder heeft Janneke Kornet onderzoek gedaan naar de historische meekrapteelt op Schouwen-Duiveland. Zij laat verschillende cyclussen, die gerelateerd zijn aan deze plant zien. Ten eerste is er de driejarige groeicyclus van de meekrap. Vervolgens is er de gewassenrotatie, de boer stemde zijn bouwplan af op een zo gunstig mogelijke bodemgesteldheid voor de meekrap. Zo teelde men voor de meekrap vaak een graansoort.
Naast het gewas zelf komt de eindeloze herhaling van handelingen door landarbeiders, die het land bewerkten aan bod.
De tentoonstelling maakt deel uit van het project The Future Has Many Histories waarin de Bewaerschole 14 kunstenaars vraagt vanuit hun kunstenaarspraktijk te reflecteren op het thema en de omgeving. Alle kunstenaars maken een tentoonstelling in de Bewaerschole en zullen een beeld in de openbare ruimte plaatsen.
De kunstprojecten van Janneke Kornet zijn onderzoeken naar het menselijk leven. Kornet koppelt ons verleden aan het heden en geeft op deze manier inzicht in onze manieren van doen. Vaak zijn de projecten plaatsgebonden. Zij is een verhalenverteller met interesse in geschiedenis. Ze zoekt op diverse locaties en in diverse tijden naar vergeten verhalen en onbekende feiten die tot de verbeelding spreken. Deze opmerkelijke verhalen deelt zij door middel van haar werk met het publiek. Universele en maatschappelijke thema’s zoals eten, wonen en religie komen aan bod.
De tentoonstelling is te bezoeken van 03.09 t/m 02.10 op vrijdag, zaterdag, zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange