Gelukkig, het kan weer! Volgende week opent het TextielPlus Festival haar deuren in het Autotron in Rosmalen. En STIDOC is er ook bij! Schuif aan voor een in-depth, demonstratie, workshop of ontmoeting met textielambassadeurs van STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum), Textielplatform en landelijke Textielverenigingen: Quiltersgilde, Weefnetwerk, ViltKontaktGroep, LOKK (Landelijke Organisatie voor Kant Kunst), MerkWaardig en Museum de Kantfabriek.

Kom gezellig langs en ontmoet op het Textielplein de landelijke Textiel verenigingen. Een plein met veel kennis over textiele technieken en wij delen graag! Wissel ideeën en kennis met elkaar uit en doe vooral veel inspiratie op. Je kunt meedoen aan workshops en demonstraties. Sommige worden de hele dag door georganiseerd, andere worden op een specifiek tijdstip gegeven. Je hoeft je niet van tevoren op te geven.

Workshop 13.00-14.30 uur

ViltKontaktGroep

Kom je mee vilten? Iedereen is welkom, met geen, weinig of juist veel ervaring! Bekijk hoe een natuurlijke vorm ontstaat d.m.v. een uniek en verrassend viltproces. Vilt je eigen natuurschat en vul de ViltKontaktGroep Herfstboom met persoonlijk vormgegeven bladeren, eikeltjes, zaden en andere herfstvruchten. Aan het einde van de dag kun je je eigen viltwerkje ophalen en mee naar huis nemen.

Demonstratie 10.00-17.00 uur

Quiltersgilde

‘Boro’ is een Japanse textiele reparatietechniek. In Japan mogen reparaties zichtbaar zijn. Een reparatie illustreert de tijd en energie, die de gebruiker heeft geïnvesteerd in het object. Het maakt een object uniek en waardevol. Wil je bij Quiltersgilde de Boro techniek zelf uitproberen? Werk met garens en verschillende tinten denim stof van oude spijkerbroeken en andere kledingstukken.

MerkWaardig

Leden van MerkWaardig vertellen over de manier van het ontwerpen van lappen, hun materiaalkennis, de betekenis van de motieven en het gebruik van verschillende borduurtechnieken in zowel klassieke als moderne Merklappen. Wie weet liggen er ook draadjes voor jou klaar om een paar steekjes te zetten?

Weefnetwerk

Probeer het weven uit op authentieke weefgetouwen en speel met de ontelbare mogelijkheden van de kunst van het weven. Op het demonstratie weefgetouw zijn uitgebreidere mogelijkheden te zien en uit te proberen. Laat je inspireren en kom spelen met draad!

LOKK

Kantklossen is een eeuwenoude verfijnde techniek. De Landelijke Organisatie Kant Kunst, demonstreert deze speciale techniek op het Textielplein. Met kantklossen zijn prachtige kantjes te vervaardigen in traditionele en meer vrije vormen, zoals bijv. met metaaldraad.

Textielplatform

Kijk mee ‘in het Atelier’ onder begeleiding van een coupeuze hoe tweedehands kleding wordt omgetoverd via het proces van upcycling tot gepersonaliseerde en unieke kledingstukken.

Textielbibliotheek

Kom je ook snuffelen tussen de textielboeken? Wie weet zitten er een paar pareltjes voor je tussen… Met een collectie van meer dan 11.000 boeken is de Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek in Horst de grootste uitleenbibliotheek van Nederland op het gebied van textiel en textiele handwerken. Op het Textielplein is er een grote literaire stand aanwezig met prachtige en interessante tweedehands boeken bestemd voor verkoop: dit betreffen de zogenaamde ‘dubbele exemplaren’. Wist je dat de opbrengst van de verkochte ‘dubbele boeken’ ten goede komt aan de Textielbibliotheek?

Textiel Plus Festival is donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober van 10.00-17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.textielplusfestival.nl

Wij ontmoeten jullie graag op het Textielplein!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange