Textielkunst

Wat is textielkunst?

Textielkunst zijn alle vormen van handwerken en alle vorm van ambacht hieromheen. In deze kunst wordt flexibel materiaal gebruikt. Textiel is letterlijk “al wat geweven is”. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord “texere” dat weven betekent. Textiel is praktisch altijd vervormbaar en kan een, twee- of driedimensionaal zijn.

Op deze pagina vind je een overzicht van Nederlandse textielkunstenaars. Neem een kijkje en laat je inspireren!

Textiel technieken in kunst

Vilten

Vilten is waarschijnlijk de oudste manier van textielbewerking. Je gebruikt een combinatie van water, zeep en beweging. Door te rollen en te wrijven zorg je ervoor dat wol verandert in vilt: vervilt. De beweging is van grote invloed op de overgang van de kleuren, de grootte (wol krimpt) en de soepelheid van het vilt. Het resultaat is altijd verrassend en kun je van tevoren niet bepalen.
Tijdens de Rotterdam Art week was viltkunst te zien van Claudy Jongstra.

Weven

Weven is een zeer oude techniek. Met een weefgetouw kun je horizontale en verticale draden vervlechten tot het mooiste textiel. Door schachten te gebruiken kan je mooie patronen in jet textiel verwerken. Je kan handmatig weven van smalle stroken tot grote wandtapijten. En in het Textiellab in Tilburg wordt er machinaal geweven. Deze textieltechniek is weer helemaal hip. Met Rotterdam Art Week waren diverse geweven kunstwerken te bewonderen.

Naaien

Onder naaien verstaan we het maken van een verbinding tussen stukken textiel. Gereedschappen die nodig zijn om te naaien zijn naald en draad of een naaimachine. In de mode is dit een techniek die veel toegepast wordt. Machinaal en met de hand en zien we de prachtige creaties van topontwerpers met hun haute couture. Voor het quilten wordt ook de naaitechniek toegepast. Een quilt is twee lagen stof met een warme vulling ertussen, waarbij de steken de vulling op zijn plek houden. Met Rotterdam Art Week waren er twee quilts te zien.

Borduren

Met borduren maak je prachtige versieringen met naald en garen op textiel of andere ondergronden. Het kan van traditioneel tot freestyle. Over de hele wereld wordt geborduurd met eigen traditionele technieken. Met Venetië Biënnale 2022 was het Poolse paviljoen voorzien van twaalf enorme grote geborduurde kunstwerken gemaakt met de appliquétechniek.

Breien en haken

De laatste jaren is breien en ook haken creativiteit en ontspanning ineen. In de mode worden deze technieken toegepast maar ook voor gebruiksvoorwerpen en in de kunst.

Spinnen

Wat bijna alle technieken bind is dat draad nodig is om het te realiseren. Garen is een draad die wordt gemaakt door vezels te spinnen door vezels om elkaar te draaien.

Textielkunst van nu

Art Week Rotterdam 2022, beeldende kunst van textielkunstenaars

Venetië Biënnale 2022, paviljoen van Polen met ‘Re-enchanting the World’ van Małgorzata Mirga-Tas.

Twaalf wandvullende tapijten, gebaseerd op de astrologische frescocyclus in Palazzo Schifanoia in Ferrara, zijn een eerbetoon aan de Romavrouwen in Polen. Elk van de gigantische tapijten heeft drie voorstellingen boven elkaar. De middelste draagt telkens een teken van de dierenriem. Daarboven verbeeldt kunstenaar Mirga-Tas met een fabelachtig gedetailleerde appliquétechniek legendes en sagen rond de Romacultuur. In het onderste register speelt zich het dagelijkse leven van de Roma af, van bijeenkomsten onder Romavrouwen tot de begrafenis binnen de eigen gemeenschap. Neem er de tijd voor, comfortabele stoelen geven de gelegenheid zowel de verbazingwekkende details als het overrompelend grote gebaar van de voorstellingen rustig in je op te nemen.

Op deze pagina vind je een overzicht van Nederlandse textielkunstenaars. Neem een kijkje en laat je inspireren!