Nienke de Lange zette vorige week een een stukje over het allereerste Textielfestival op de sociale media:

In oktober 1997 vond het allereerste Textielfestival plaats in de imposante Eusebiuskerk in Arnhem onder de bezielende leiding van Hanny Spierenburg en haar team. Dit evenement bracht textielkunstenaars uit het hele land samen en transformeerde de kerk tot een inspirerende expositieruimte vol kleur, textuur en creativiteit.

Onder de deelnemers bevonden zich onder andere Irene van der Horst, Carola Mokveld en Inge Evers, die elk hun unieke visie op textielkunst presenteerden. Hun werken varieerden van traditionele weeftechnieken tot innovatieve textiele installaties, waarmee ze de grenzen van het medium verkenden. Elke dag was er een innovatieve workshop te doen.

Deze eerste editie legde de basis voor toekomstige textielfestivals en benadrukte het belang van textiel als volwaardige kunstvorm.

De komende tijd gaan we vast nog meer horen over de eerdere edities van het Textielfestival! Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te kijken wat de textielkunstenaars van toen nu aan het doen zijn, bijna 30 jaar later! We beginnen met Irene, Carola en Inge.

Irene van der Horst, weefster

Op haar website schrijft Irene:

“Textiel en met name het zelf maken van textiel fascineert mij al mijn hele leven. Na het naaien en breien van mijn eigen kleding en later die van mijn kinderen, begon ik, samen met een massa andere vrouwen, begin zeventiger jaren te weven en te spinnen. Mijn echte start in het weven, echt iedere dag weven, was eerst tijdens mijn hoofdredacteurschap van het tijdschrift WEVEN. Het enthousiasme van de door mij geïnterviewde kunstenaars en de samenwerking met Corrie van Eijk beïnvloedde en inspireerde mij dermate dat ik mijn eigen weefdiscipline kreeg.”

Al jaren is ze geïnteresseerd in de volle breedte van kunst en cultuur. Met name de grens-vlakken tussen ambacht en kunst heeft ze afgetast. Vandaar dat het een kleine stap was om haar werk, het weven, in een modern jasje te gieten.

Dit heeft geleid tot een uitgebreid assortiment aan verschillende experimentele weefsels. Momenteel ligt de nadruk op het weven en vilten van sjaals en omslagdoeken. Vrijwel altijd gebruikt Irene zelf geverfd materiaal. Door haar materiaalgebruik ontstaan barokachtige sjaals en sjaaltjes, die naast als sieraad ook functioneel te dragen zijn. Van de vilten sjaals vertonen een aantal door ragfijne zijde opgevulde ruimten. Ook hier is met kleur en materiaal gespeeld. Iedere sjaal is een uniek product, waarvan geen tweede te vinden is.
       

Carola Mokveld: dialoog tussen leven en kunst

Carola is niet zomaar in een textieldiscipline te vangen. Ze doet ‘vanalles’ met ‘alles’. Zelf zegt ze daarover:
Met nederig materiaal mooie dingen maken, dat is een van de sterke punten van Carola Mokveld. Carola Mokveld is voortdurend bezig met de dialoog tussen leven en kunst. Haar werk komt voort uit de dingen van alledag. Haar reizen, een afscheid, ontmoeting, kinderen. Carola Mokveld werkt in dialoog met haar materiaal. Het materiaal heeft een bepaalde eigenheid waar je niet omheen kunt. In samenspraak met het materiaal ontstaat het beeld. En wel zo, dat het lijkt of het er eigenlijk altijd al is geweest.”
Tijdens haar reizen bedrukt Carola lappen stof met de bloemen en bladeren die zo onderweg tegenkomt. Ook borduurt ze tijdens de reis en verzamelt in deze werken lapjes en dingen die ze krijgt of tegenkomt. Thuis in haar atelier zet ze de losse onderdelen aan elkaar. Hierdoor ontstaan de diverse reisdoeken. Naar aanleiding van een expositie in Nieuwpoort maakte ze werk naar aanleiding van het boek ‘De schippersjongen van Nieuwpoort’. Daarnaast maakt ze installaties, wandobjecten, kistjes en doosjes en nog veel meer. Een indruk van haar huidige textielwerk:
     
   
In onderstaande video van een paar jaar geleden vertelt Carola over haar activiteiten met scholen.

Inge Evers viltster

Het is wat moeilijker om recente informatie te vinden over Inge Evers en haar werk. Wel lees je regelmatig dat mensen met veel plezier les van haar hebben gehad. Gezegd wordt dat ze een autoriteit is op het gebied van vilten en van papier, iemand die echt in de ban is van vezels. In Vezel noemen ze haar de ‘Grande Dame’ van het vilt. Er staan meerdere publicaties op haar naam.
En er is een leuke videofilm over haar van enkele jaren geleden:

     

 

Meer informatie?

Heb jij herinneringen of foto’s van dit bijzondere festival? Deel ze met ons en laten we samen terugblikken op dit inspirerende moment in de Nederlandse textielgeschiedenis!

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol