Zoals je misschien al hebt gezien kun je tot 1 juni aanmelden voor het meedoen aan de Masterclasses van het Textielfestival 2026 in Amersfoort. Vorige week kregen we wat vragen over wat je moet kunnen om mee te mogen doen en wat er van je verwacht wordt tijdens de lessen. We gaan het hieronder uitleggen en natuurlijk zullen we het ook verduidelijken op de website van het Textielfestival!
Master of Masters?
Op de website staat dat de klassen bedoeld zijn voor de meer ervaren textielmakers. Soms hoor je mensen dan ook zeggen: het is een klas voor ‘Masters’, je moet wel haast een professionele kunstenaar zijn om mee te kunnen doen en dat ben ik niet dus ik meld me maar niet aan.
Dat zou dan echt jammer zijn want zo zit het niet! Het zijn geen klassen voor professionele ‘Masters’ maar ze worden wel door een ‘Master’ gegeven, iemand met een rijke professionele ervaring op textielgebied. Gevraagd wordt om wat meer ervaring bij de deelnemers omdat je in de Masterclasses zelfstandig een textielwerk gaat maken, van idee en ontwerp tot en met uitvoering. Je krijgt daar geen les aan de hand van een patroon of techniek die je allemaal samen gaat uitvoeren. Je praat met elkaar over de inspiratie van je Museum en gaat daarna ieder zelf aan de slag met door jou gekozen technieken. Daarbij word je begeleid door de docent. En ook de groep speelt een belangrijke rol. Je kunt er je vragen bespreken, brainstormen over mogelijke oplossingen, feedback vragen op je aanpak, je laten inspireren door de aanpak van die andere deelnemers, etc. etc.
Je bent ‘Master’ van je eigen textiele werkstuk en aan het eind is er een expositie van al die Masterwerkstukken samen.
Als je nog nooit van A tot Z een helemaal eigen werkstuk hebt gemaakt dan voel je je op dit moment misschien nog minder thuis in zo’n Masterclass want dan word je wel ineens in het diepe gegooid. Vandaar dat enige ervaring wordt gevraagd en dat je de vraag krijgt om een paar foto’s op te sturen. Maar je hoeft echt geen zware opleiding te hebben gedaan hoor! In alle handwerkdisciplines zitten veel mensen die gewend zijn om lekker hun eigen ding te doen en daar gaat het om!
Docenten en disciplines
Alle begeleidende docenten hebben zo hun eigen textielachtergrond en daarnaast een brede blik op het creatieve maakproces. Ze kunnen mensen begeleiden met heel verschillende achtergronden, van breiers tot borduurders en wevers. Het is de bedoeling dat de klassen een gemengde samenstelling krijgen. Mensen met allerlei textiele achtergronden komen erin meedoen en dat is heel inspirerend (ik spreek uit ervaring)! Je hoeft dus ook niet ineens te gaan borduren omdat de docent iets heeft met borduren of zo. Je kiest gewoon je eigen technieken zoals je dat anders ook doet. En als je zin hebt om het eens heel anders aan te pakken dan gewoonlijk dan kan dat natuurlijk ook. Er is niks ‘goed’ of ‘fout’, je duikt met elkaar in een gezellig creatief maakproces en laat je soms verrassen door het resultaat ervan. Zoals het prachtige werk hieronder!
Superleuk!
Meedoen aan een Museum Masterclass is echt een superleuke ervaring! Je ontmoet mensen die dezelfde passie voor textiel hebben maar een heel andere creatieve achtergrond. Je komt op plekken waar je nooit kwam en hoort verhalen die je anders nooit zo horen. Zo ben ik bijvoorbeeld erg benieuwd wat de deelnemers gaan ontdekken in de depots van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed! Het werk van Mondriaan lijkt haast wel gemaakt om in textiel te vertalen dus waar wacht je nog op! En het werken aan, met, op basis van of in foto’s lijkt me een prachtig avontuur waarin je totaal andere beelden kunt gaan maken dan alleen vanuit de textiel.
Laat je dus niet afschrikken door de gevraagde ‘motivatiebrief’ maar schrijf gewoon een paar regels over wat je textielhart sneller doet kloppen bij zo’n Masterclass. Wat je leuk vindt er waar je zin in hebt.
En kom lekker meedoen!