Museum de Kantfabriek heeft een Textieldepot dat voornamelijk textiel- en nijverheidsobjecten herbergt. In het depot wordt een zo goed mogelijk klimaat in stand gehouden om de objecten goed te kunnen bewaren.

Hoe werkt het

Elke schenking wordt zorgvuldig bekeken en de objecten die opgenomen worden in het depot worden genummerd, beschreven en gefotografeerd en opgeborgen. Alle informatie wordt ingevoerd in ADLIB. Adlib Museum is een softwarepakket dat speciaal is ontwikkeld voor professioneel collectiemanagement in musea. Daar kun je dus alle informatie goed in onderbrengen en vervolgens ook weer terugvinden aan de hand van zoektermen. Jarenlange ervaring in de museumwereld vormt het fundament onder dit systeem.

Depot

Het depot zelf is opgebouwd vanuit de verschillende textieltechnieken. Deze deelcollecties worden weer onderverdeeld in bijv. gereedschap en materiaal. Daarnaast hebben ze de deelcollecties opleiding, educatie en streek. Een bijzonder deelcollectie wordt gevormd door kant. Ze beperken zich tot de textieltechnieken wereldwijd en de Nederlandstalige opleiding en educatie.
In totaal hebben ze 6900 objecten in de collectie. Een gedeelte van deze objecten wordt in de vaste of wisselexposities tentoongesteld.

Belang van het depot

Het is belangrijk dat deze historische en hedendaagse informatie over textielambacht en -kunst goed bewaard blijft. Uit het verleden kunnen we veel leren over de manier waarop textiele ambachten werden beoefend maar daarnaast ook over de sociale setting waarin al dat werk werd verricht. Het bewaren van de  hedendaagse informatie is van belang omdat dit de geschiedenis van de toekomst is. Het is goed om de informatie te bewaren waaruit onze achter-achterkleinkinderen kunnen opmaken hoe we nu met textiel bezig zijn.

Hadden die middeleeuwers maar meer kunnen bewaren van wat ze maakten! Daar waren we nu blij mee geweest. Maar die hadden geen ADLIB Museum of een ander systeem om dat in te kunnen bewaren. En daarom blijven we nieuwsgierig en onzeker over het verleden van veel textiele ambachten! En blijven we zoeken naar meer kennis over hoe het toen was.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol