Als vrijwilliger in Museum de Kantfabriek wil ik u af en toe inzicht geven in onze werkzaamheden en de bijzondere schenkingen in het textieldepot.
Ons depot is bezig zich te specialiseren in het behoud van alle handwerktechnieken uit het verleden en het heden. Hier horen ook het materiaal, gereedschap en lesmateriaal bij.
Momenteel ben ik bezig met het inventariseren van kant uit de nalatenschap van Toos de Klerk.
Zij was presidente van Het Kantsalet van 1982 – 2000. In 2001 fuseerde dit met de Nederlands Kostuumvereniging. Als vrijwilliger heeft zij geassisteerd bij het behoud en beheer van de kantcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen
Toos de Klerk
Toos de Klerk was erelid van de Nederlandse Kostuumvereniging, en voormalig voorzitter van Het Kantsalet, de twee verenigingen die zijn gefuseerd tot de huidige Nederlandse Kostuumvereniging. Zij overleed op 4 mei 2011. Toos was niet alleen expert op het gebied van allerlei soorten kant, maar ook een enthousiaste kantkloster. Zoals vele kantwerksters gebruikte zij in eerste instantie patronen van anderen, maar later maakte ze haar eigen ontwerpen. Dit was haar door haar kunstacademie-achtergrond wel toevertrouwd. Waar andere kantwerksters vaak allerlei soorten nieuw materiaal gebruiken, behield Toos een voorkeur voor de conventionele linnen garens. In haar werk is te zien dat haar lievelingskleuren groen en blauw waren. Ze hield ook van vierkante vormen, en maakte graag objecten voor interieurdecoratie. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat Toos in haar professionele leven interieurontwerpster was.
De kanten nalatenschap van Toos
We gaan als volgt te werk bij het opbergen en zorgen voor een goed beheer en een goede ontsluiting.
Veel kant was genummerd maar helaas was er geen inventarislijst bij waardoor alles opnieuw uitgezocht en beschreven moet worden. Welke kantsoort is het en hoe oud. Mijn kennis van kant is inmiddels behoorlijk gegroeid en gelukkig heb ik een collega die veel weet over het bepalen hoe oud iets is. En met haar kan ik overleggen als ik twijfel over de kantsoort.
Inmiddels zijn ruim 400 kantobjecten door de vingers gegaan. Ook zijn er nog zeker zoveel objecten die nog bekeken moeten worden.
Als een object opnieuw genummerd is, zowel het oude nummer als ons eigen inventarisnummer, beschreven en opgemeten, wordt het opgeborgen.
Grote objecten worden opgerold in zuurvrij papier of opgeborgen in zuurvrije dozen tussen zuurvrij papier.
Kleinere objecten, A4 formaat, worden op dun, zuurvrij, karton gelegd, hier omheen zuurvrij papier en dan in een envelop geschoven. Op de envelop komt het inventarisnummer en een foto van de kant.
Deze enveloppen worden in een klapper bewaard.
Alle gegeven worden zowel op papier als digitaal, met foto, bewaard.
Het digitaal bewaren geeft de mogelijkheid om iets terug te vinden op techniek, kantsoort, formaat, standplaats enz.
Dit werken met kant geeft veel voldoening en als er een heel oude kant of weinig voorkomende kantsoort voorbij komt is het dubbel genieten!
Karin Janssen – van Rijswick.