De Textielbibliotheek heeft een paar mooie nieuwe (oude) boeken over Kantha borduren. Mooi om te bekijken en mooi om eens uit te proberen.  We kijken waar het over gaat!

Kantha

Wikipedia zegt erover:

Kantha, ook wel gespeld als kanta of qanta, is een soort borduurwerk in Bangladesh en oostelijke regio’s van India, met name in de Indiase staten West-Bengalen, Tripura en Odisha. In Odisha worden oude sari’s op elkaar gestapeld en met de hand gestikt om een dun stuk kussen te maken. Dit wordt normaal gesproken gebruikt boven een bedkussen of in plaats van een kussen. “Kantha sari’s” worden traditioneel gedragen door vrouwen in de regio Bengalen. Tegenwoordig wordt ‘kantha gestikt’ borduurwerk, geborduurd op sari, kurta (of panjabi) en churidar en vele andere kledingstukken zeer gewaardeerd vanwege de esthetische waarde en het feit dat het handgemaakt is. Kantha-stiksels worden ook gebruikt om eenvoudige quilts te maken, algemeen bekend als nakshi kantha. Vrouwen in Bengalen gebruiken meestal oude sari’s en stoffen en bedekken ze met kantha-stiksels om een lichte deken, plaid of sprei te maken, vooral voor kinderen. Kantha is erg populair bij toeristen die de Bengaalse regio van het Indiase subcontinent bezoeken.

Boek: The Art of Kantha Embroidery

In zijn vooruitblik op de eerste editie van The Art of Kantha Embroidery (1981) prees Syed Zillur Rahman het boek als het ‘eerste in zijn soort over de traditionele kunsten van Bengalen’. Deze herziene tweede editie van The Art of Kantha Borduren bevat alle informatie uit de eerste editie, maar ook nieuwe veranderingen in de kantha. Sinds de heropleving ervan in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft er veel vernieuwing in de kantha plaatsgevonden. Met behulp van lijntekeningen, zwart-wit- en kleurenfoto’s documenteert het boek kanthasteken, motieven, randpatronen, artikelen en stijlen. Het biedt een gedetailleerde analyse van de techniek van kantha- borduurwerk en een kijkje in de levens van de vrouwen op het platteland van Bangladesh.

Boek: Kantha recycled and embroidered textiles of Bengal

Het andere boek over kantha vertelt veel over waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Het vertelt over de prachtige katoen die er groeit in Bengalen en over het maken van allerlei textiel door het gebruiken van rijgsteken op quiltlagen. Textiel wordt in die landen heel veel hergebruikt en daarom is het werken met laagjes van oude stoffen erg handig. Het doet een beetje denken aan het Japanse Boro. Details zijn geborduurd met satijn- en steelsteken met draad afkomstig van de gekleurde randen van afgedankte sari’s en dhoti’s. De afwerking varieert van ruw tot complex en verfijnd, maar alles wordt gemaakt voor dagelijks gebruik voor verschillende huishoudelijke doeleinden. Lang bestond te kantha-traditie in India. Door de opdeling van India in verschillende landen die gepaard ging met grote volksverhuizingen heeft deze traditie veel schade geleden. Dit boek komt uit 2017 en dat is mogelijk de reden dat er andere informatie in staat dan in het boven genoemde boek uit 1981.

Hieronder vast een kleine impressie van het kantha borduren. Wat kunnen de dames daar toch mooie dingen maken!

Kantha Katha

Textielbibliotheek

Beide boeken kun je lenen bij de Textielbibliotheek. Dat kan online en dan worden ze naar je toegestuurd. Je moet ze natuurlijk ook wel weer terugsturen. Maar ter plekke in Horst lenen kan ook hoor! De boeken staan in de bibliotheek onder de volgende nummers:
The art of kantha embroidery  BO 729
Kantha recycled and embroidered textiles of Bengal  BO 466.
Boeken online lenen kun je via deze link.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol