Vroeger hadden we jaarlijks de TextielPlus dagen weet je nog? Helaas zijn zij ermee gestopt. Maar hun initiatief is overgenomen door iemand anders en gaat dit jaar verder als de Textiel en Handwerkdagen. Ook hier doen de bij STIDOC aangesloten verenigingen en Museum de Kantfabriek gezamenlijk weer mee met een Textielplein.

Textiel en Handwerkdagen

De Textiel en Handwerkdagen worden gehouden op 13, 14 en 15 september 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch. Het is een creatieve beurs voor quilten, patchwork, breien, haken, vilten, borduren, kantklossen, weven, spinnen en meer. Zoals jullie dat kennen zijn er winkels, workshops en demonstraties.  Op de website staat een voorlopig programma. Er komen nog deelnemers bij. Als je zelf op de beurs zou willen staan dan kan dat ook hoor! daarvoor kun je je aanmelden via hun website.

Textielplein

Het STIDOC organiseert weer het Textielplein samen met de ViltKontaktGroep, Quiltersgilde, Weefnetwerk, LOKK, MerkWaardig en de Textielbibliotheek van Museum de Kantfabriek. Het wordt een plein waar veel te zien en te doen valt.

Bij het Quiltersgilde kun je aanschuiven aan de make&take tafel. Maak een praatje met je tafelgenoten terwijl je ondertussen een klein werkje op de hand maakt. Daarna neem je het mee naar huis als aandenken aan deze dag.

Bij de ViltKontaktGroep kun je op verschillende tijdstippen aanschuiven bij korte workshops. Denk aan droogvilten, wol prikken met een speciale viltnaald, of vilt met water en zeep een bloem. Ook ontdek je dat je draadjes en stofjes kunt verwerken in vilt.

Museum de Kantfabriek laat zien hoe je van oude jeans papier kan maken. Wie weet zijn dat materialen die je kunt gebruiken met weven?

Kom ook even kijken naar de weefgetouwen van het Weefnetwerk en vraag hoe het allemaal werkt. Ze willen er graag over vertellen en laten zien wat je er allemaal mee kunt maken. Wie weet word je net zo enthousiast als zij!

En welk kantpatroon wordt er nu op het kussen geklost door een van de dames van LOKK? Het fijne kantwerk wordt gemaakt terwijl je ernaar staat te kijken.

De Textielbibliotheek heeft natuurlijk weer veel boeken en tijdschriften in de verkoop. Vaak ook oude boeken die niet meer in de handel zijn. je kunt daar echt leuke dingen vinden.

Op het Textielplein is het erg gezellig. Je ontmoet er mensen die vaak al jaren bezig zijn met textiel en heel goed met je kunnen praten over de onderwerpen die jij interessant vindt.

 

Kom in september naar de Textiel en Handwerkdagen en laat je inspireren door alles wat er te zien en doen valt!

     

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol