Tentoonstelling Epos van de Geest

Kunstenares Laurence Aëgerter opende in juni 2023 haar solotentoonstelling ‘Epos van de geest’ in Museum van de Geest in  Haarlem. Centraal in deze tentoonstelling staat haar kunstwerk ‘Epic of the mind’, een imposant wandkleed van maar liefst 38,5 meter lang. Delen van het kleed zijn sinds juni afwisselend te zien in het museum. In het kunstwerk zijn talloze verwijzingen naar de historische collectie van Museum van de Geest terug te vinden, deze objecten zijn ook onderdeel van de tentoonstelling. Aëgerters werk biedt zo een inkijkje in de gedocumenteerde zorggeschiedenis van Nederland en Europa.

Niet eerder vertoond

Vanaf 15 november is een nieuw onderdeel, maar liefst zes meter, van het wandkleed ‘Epic of Mind’ te zien. Daarbij zal ook een nog niet eerder vertoonde documentaire te zien zijn, waarin de kunstenares uitleg geeft over het maakproces van het kunstwerk.

In de documentaire wordt elke 38,5 meter van het kleed getoond.

Aëgerter vervaardigde haar wandkleed in samenwerking met meesterwever Stef Miero van TextielLab, de werkplaats van het Textielmuseum in Tilburg. Hier werken makers, productontwikkelaars en curatoren samen aan bijzondere textielprojecten in de oude textielfabriek.

Vrijkaarten!

Museum van de Geest stelt ter gelegenheid van deze nieuwe mijlpaal in de tentoonstelling 2 vrijkaarten ter beschikking voor lezers van dit stukje op Textielplatform! We gaan er geen ingewikkelde loterij van maken (ook leuk trouwens, doen we een andere keer). De eerste twee mensen die reageren naar contact@textielplatform.nl krijgen 1 vrijkaart toegstuurd!

Psychologische tests

In haar wandkleed verwijst Laurence Aëgerter naar meerdere collectiestukken van Museum van de Geest. In het deel van het kleed dat nu op zaal hangt, is een inktvlek naar voorbeeld van de zogeheten ‘Zulliger test’ (of ‘Z-test’) te zien, ooit bedacht door de Zwitserse psychiater Hans Zulliger. Zulliger was een leerling van de bekende Zwitserse psychiater Hermann Rorschach, die in 1921 de bekende psychologische ‘inktvlekkenmethode’, ofwel de ‘rorschachtest’, introduceerde. Gedurende de Tweede Wereldoorlog voerde Zulliger zijn variant van de inktvlekkenmethode uit. Zowel in de test van Zulliger als in die van Rorschach staan interpretaties van inktvlekken centraal. Aan de hand van de betekenissen die hun testpersonen gaven aan die inktvlekken, probeerden de psychiaters karaktertrekken van de testpersonen bloot te leggen.

De vormen van inkt werden gemaakt door het papier waarop een inktvlek stond dubbel te vouwen, zodat er een symmetrische afbeelding op beide kanten van het vel kwam te staan. Zo ontstonden er verschillende kaarten met inktvormen die tijdens de psychologische testen geïnterpreteerd werden door proefpersonen. De Z-test komt overeen met de rorschachtest, maar is te zien als een eenvoudige of verkorte versie daarvan. Rorschach focuste zich meer op psychiatrische patiënten, Zulliger voerde zijn tests vooral uit onder gerekruteerden van het Zwitserse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De interpretatie die de militair in spé gaf bij de inktvlekken, was een afspiegeling van zijn karakter; zo kon de psychiater bepalen welke militaire functie de gerekruteerde kreeg in de oorlog.

De kunstenaar

Laurence Aëgerter is een Frans-Nederlands kunstenaar. Haar werk bestaat uit fotografische series, site-specifieke installaties, gemeenschapsprojecten, wandkleden en kunstenaarsboeken. Naast exposities in Museum van de Geest, Fries Museum, Fotomuseum Rotterdam en de Hermitage Amsterdam werd haar werk afgelopen jaren internationaal geëxposeerd in Musée du Petit Palais Parijs, MAMAC Nice, Fondation Colectània Barcelona en Les Rencontres de la Photographie Arles.

Over Museum van de Geest

Museum van de Geest is dé culturele instelling die met kunst en creativiteit mentale gezondheid bespreekbaar maakt. Het museum gelooft in een wereld waarin mensen gehoord en gezien worden en mee mogen doen. Museum van de Geest werd in 2022 benoemd tot Europees Museum van het Jaar voor haar innovatieve en mensgerichte aanpak. De kracht van de culturele instelling is om met verbeeldingskracht (jonge) mensen te steunen in hun mentale gezondheid met uiteenlopende projecten, programma’s en partners zowel binnen als buiten de museummuren van de locaties in Haarlem en Amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het museum: www.museumvandegeest.nl.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol