Samen met Het Textielmuseum in Tilburg organiseert de Textielcommissie op 22 maart het symposium Hi-Tex. Diverse spraakmakende sprekers, waaronder Troy Nachtigall, Lector Fashion Research & Technology aan de Hogeschool van Amsterdam en Fashion Tech Designer Marina Toeters, vertellen aan de hand van hun eigen onderzoek en praktijk over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slim, interactief textiel. In onze leefomgeving staan steeds meer spullen met elkaar in verbinding, ze zijn smart, interactief en reageren op onze behoeftes of op hun omgeving. Maar hoe zit dat met mode en textiel?
Textiel X Techniek
Al vroeg in de twintigste eeuw werden de eerste combinaties tussen elektronica en textiel gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische deken, die ook vandaag de dag nog steeds verkocht wordt. Tegenwoordig gaat men met zogeheten ‘Smart Textiles’ veel verder. Het levert producten op die niet alleen reageren op hun omgeving of op lichaamsfuncties, maar deze ook actief kunnen gaan beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn minder bekend, maar leveren wel nuttige toepassingen op. T-shirts die jonge astmapatiënten helpen met ademen en vloerkleden die signaleren dat iemand op de grond ligt. Naast interactie is ook de integratie van de nodige componenten in het textiel van belang. Het streven is dat het textiel zijn eigenschappen behoudt. Op wat voor manieren zijn er bijvoorbeeld sensoren geïntegreerd in kleding, hoe voelt dat? Naast het programma met lezingen hebben we daarom ook een ‘prototype markt’ waar je verschillende voorbeelden van deze textielsoorten van dichtbij kunt ervaren.
Is it alive?
Het symposium Hi-Tex brengt de verschillende mogelijkheden van de verbinding tussen de digitale en de fysieke wereld van textiel voor het voetlicht. Niet toevallig vindt het symposium plaats in het Textielmuseum. Het symposium sluit namelijk naadloos aan bij de lopende belevingstentoonstelling ‘Is it alive?’. Via de ruimtelijke installatie die hier te zien zijn ervaar je de interactieve mogelijkheden van textiel. Naast ‘I am Storm’ van DRIFT zijn andere dynamische werken te zien van o.a. Philip Beesley, Iris van Herpen, Bart Hess en Tanja Smeets.
Wanneer, waar en hoe?
Lukt het je momenteel vanwege financiele redenen niet om bij het symposium aanwezig te zijn? Neem dan contact op met Gaia van Egmond om de mogelijkheden te bespreken.
Bijzonderheden: De voertaal tijdens het symposium is Engels. Je ticket biedt je toegang tot het TextielMuseum en de afsluitende netwerkborrel.