Een half jaar gelden plaatsten we deze oproep al op het Textielplatform. Helaas heeft dat nog niet geleid tot het vinden van een nieuwe voorzitter. Het is niet dat de verenigingen zo superkritisch zijn en een geniale handwerk(st)er zoeken hoor! Dus denk vooral niet dat je het vast niet kunt.

Hieronder staat het profiel van onze nieuwe voorzitter. Vooral het eerste punt over enthousiasme en visie voor de toekomst is belangrijk. Voor andere onderwerpen zoals de wet- en regelgeving, online dingen, fondsenwerving e.d., is er kennis bij de andere bestuursleden dus dat pik je wel op in de samenwerking met hen.

Kom gewoon eens praten of het wat voor je is! We hebben je nodig om samen mooie dingen te doen!

Profiel voorzitter

Achter Textielplatform schuilt de organisatie van samenwerkende textielverenigingen en museum de Kantfabriek in Nederland: STIDOC. De huidige voorzitter Nienke de Lange is aan haar derde termijn bezig en heeft aangegeven te willen stoppen. Daarom zijn we nu op zoek naar een nieuwe voorzitter!

STIDOC  zoekt een enthousiaste en betrokken voorzitter die zich wil inzetten voor het behoud en de bevordering van het cultureel erfgoed en hedendaags cultuurgoed op het gebied van textiel. Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het leiden van het bestuur en het vertegenwoordigen van de stichting naar buiten toe. Je speelt een cruciale rol in het vormgeven van de toekomst en het realiseren van de ambities van STIDOC.

De taken van de voorzitter omvatten het coördineren en sturen van de activiteiten van de stichting, het samenwerken met bestuursleden en andere betrokkenen, en het opstellen van de agenda en het beleidsplan. Je zult ook de contacten met officiële instanties onderhouden en de belangen van de stichting behartigen. Daarnaast dien je te zorgen voor de naleving van wet- en regelgeving, inclusief de publicatieverplichting die de ANBI status vereist.

Als ideale kandidaat beschik je over ervaring in het leiden van organisaties of besturen. Je hebt sterke analytische vaardigheden en besluitvaardigheid, evenals uitstekende interpersoonlijke vaardigheden. Je bent in staat om mensen te motiveren en te inspireren, en hebt een positieve en proactieve instelling. Bovendien heb je affiniteit met de doelstellingen van STIDOC en kun je het beleid en de strategie van de stichting op een effectieve en duurzame manier vormgeven.

STIDOC bevindt zich met haar leden, de verenigingen, in een transitie naar de ‘vereniging van de toekomst’ en als voorzitter speel je een belangrijke rol in het ondersteunen van dit proces. Dit omvat onder andere kennisdeling, fondsenwerving en het experimenteren met online communicatie via platforms zoals Textielplatform.nl en de bijbehorende communities. Ook de Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek valt binnen het aandachtsgebied van de stichting. Het vijfjaarlijkse Textielfestival is ook een belangrijk onderdeel van de verantwoordelijkheden.

Als voorzitter van STIDOC heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het behoud en de bevordering van de textieltechnieken en -cultuur, en om samen met het bestuur, vrijwilligers en actieve leden de toekomst van de stichting en haar leden (verenigingen en Museum de Kantfabriek) vorm te geven.

Iets voor jou? Stuur een berichtje naar onze secretaris, Pieternel Hol: secretaris@stidoc.nl 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol