De collectie diorama’s van Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt op een unieke manier over de geschiedenis van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van tot slaaf gemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking. De diorama’s zijn tot half oktober te zien in het Amsterdam Museum.

Maak kennis met ruim 130 creaturen, zoals Maasdamme de poppen in de diorama’s zelf noemde. Maasdamme toonde met haar diorama’s die ze vanaf de jaren ’80 van de twintigste eeuw maakte een geschiedenis die zij en vele andere leeftijdsgenoten hier en in de voormalige koloniën nooit op school hadden geleerd. Van slavenhandel in de haven van Paramaribo, een marrondorp en de opstand van Tula tot meer eigentijdse scenes als een verbeelding van prostitutiedorp Campo Alegre op Curaçao.

De creaturen zijn puur handwerk en volledig van stof gemaakt. Maasdamme heeft de geschiedenis, omgevingen en personen uitgebreid bestudeerd en met diverse materialen alles tot in de kleinste details nagemaakt. Details als nagels, soms met een lakje, lippen, die aan de binnenkant een andere kleur hebben, en tanden zijn levensecht. Ook is er veel aandacht besteed aan haren, wenkbrauwen en wimpers om de poppen nog meer tot leven te wekken.

Sociale rechtvaardigheid en gelijkheid

Inez van der Scheer, Junior conservator van Amsterdam Museum:

‘’Rita Maasdamme was als kunstenaar en educator een voorloper en maakte haar diorama’s in een tijd dat deze thematiek nog zwaar onderbelicht was. Ze werd gedreven door een sterk gevoel voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid en maakte met liefde haar levenswerk: onderbelichte geschiedenissen in stof en draad. Hiervoor deed ze uitgebreid onderzoek en vertaalde ze alles, van historische prenten tot gedichten en urban legends, naar haar verhalende diorama’s.

De collectie – zo’n 200 poppen in totaal – was haar middel om kennis te delen en begrip te stimuleren. Ze was bij elke tentoonstelling vaak zelf aanwezig om met mensen in gesprek te gaan. Wij hopen met deze tentoonstelling, die is geopend tijdens Black Achievement Month ruim 6 jaar na het overlijden van mevrouw Maasdamme, haar onderzoek, haar passie en haar interdisciplinaire en meerstemmige werkwijze recht te doen.”

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol