In het Wereldmuseum Amsterdam is tot begin november een ontzettend mooie tentoonstelling te zien over sari’s. En dan vooral over de moderne, hedendaagse sari’s. Het leidt tot verrassende, prachtige gewaden!
De tentoonstelling
SARI/STATEMENT toont de sari als één van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. In deze mode-expositie zie je hoe ontwerpers, dragers en makers op hun eigen manier betekenis geven aan- en een statement maken met de sari: als mode, als zelfexpressie of verzetsdaad en op nog vele andere manieren.
Deze tentoonstelling is een reizende expositie van the Design Museum, Londen.
‘The Offbeat Sari’ was daar te zien van 19 mei t/m 17 september 2023.
Wat is er te zien?
Er zijn ruim 60 baanbrekende en innovatieve sari’s van ontwerpers, dragers en makers uit India en de diaspora.
De sari’s in de expo komen van gerenommeerde merken uit de Indiase en internationale modewereld. Zo je zie je een sari van het modehuis Abu Jani Sandeep Khosla, gedragen door actrice Deepika Padukone op het filmfestival van Cannes in 2022. En de sari van het Indiase modehuis Tarun Tahiliani, gedragen door Lady Gaga in 2011 tijdens haar debuutshow in India. Ook is een stijlvolle minimalistische sari van befaamd modeontwerper Sabyasachi te zien, en de roze sari van ontwerper Jan Taminiau, gedragen door koningin Máxima voor een staatsbezoek aan India.
Vanaf de onafhankelijkheid van India weerspiegelt de sari de verschuivende nationale identiteiten. Het kledingstuk blijft een belangrijke vorm van culturele expressie voor mensen uit India en de Indiase diaspora. In de expo zie je bijvoorbeeld een rode sari van singer-songwriter Priya Ragu, die ze combineerde met streetwear accessoires in haar videoclip ‘Good Love 2.0’. Ze viert haar Tamil-Zwitserse erfgoed als “een mix van alles”: van Westerse en Zuid-Aziatische cultuur.
Exclusief voor Wereldmuseums’ versie van de sari-tentoonstelling presenteert het ontwerpduo LOBOMAR de nieuwste collectie van hun op sari’s geïnspireerde streetwear. Als eerbetoon aan hun Indiase oma en liefde voor het dragen van sari’s speelt LOBOMAR met verschillende draperieën, materialen en zelfs hoofddeksels om nieuwe, hedendaagse sari-stijlen te creëren die hun afkomst eren.
Hedendaagse makers experimenteren ook volop met nieuwe en geüpcyclede materialen. Je ziet bijvoorbeeld een sari bedenkt met pailletten die gemaakt zijn van röntgenfilm van ontwerpers Abraham & Thakora.
Fashion Event
In het kader van Amsterdam Fashion Week organiseert Wereldmuseum Amsterdam op 7 september een mode-event bij de tentoonstelling SARI/STATEMENT. Met muziek, gesprekken en een catwalk vieren ze hun identiteit en verbondenheid.
Er zijn gastsprekers, er is een Fashion catwalk en een literaire catwalk. Het evenement wordt feestelijk afgesloten met een dj.
Een van de sprekers is 1e Kamerlid Artie Ramsodit. Tijdens haar beëdiging in de Eerste Kamer droeg ze een sari, ontworpen door Helina Guleria. Waarom was deze sari zo belangrijk voor hen (en vele anderen)? Op 7 september bespreken Artie en Helina hoe kleding identiteit uitdrukt en helpt om cultureel erfgoed te versterken en diversiteit te omarmen.
Ook krijg je een voorproefje. Artie en Helina onthullen een tipje van de sluier op Artie’s outfit voor de troonrede op 17 september. Zij draagt op Prinsjesdag namelijk geen hoed, maar een moderne Orhni (Hindostaanse sluier).
Voor kaartjes voor de Fashion Event kijk je hier.
Hieronder nog een impressie van de tentoonstelling! De foto’s in dit stuk zijn (bijna) allemaal gemaakt door Olivia Witmond.
The Offbeat Sari: The Design Museum’s new exhibition on the sari (youtube.com)