We zijn op weg naar het Textielfestival 2026 en een van de activiteiten is het ‘Rondje Textiel‘. Daar kan iedereen aan meedoen die het leuk vindt om iets met textiel te maken in een borduurring. Hieronder leggen we uit wat de bedoeling is maar eerst even een stukje Inspiratie! Want overal op de wereld worden er rondjes textiel gemaakt hoor!

Tonga baskets

Op de foto boven zie je een Tonga Basket.  Wikipedia vertelt daar het volgende over.

Tonga-manden zijn manden die gevlochten/geweven worden door het Tonga-volk dat woont in Afrika in Zambia en Zimbabwe. Ze hebben heel karakteristieke patronen.

Het duurt ongeveer twee weken om een ​​mand van ongeveer 35 cm in diameter te maken. De manden worden gemaakt van de bladeren van de ilala- of malalapalm (mapokwe in Tonga), die, hoewel hij vrij groeit, ook door Tonga-vrouwen wordt geplant om manden te maken. Deze herbeplanting werd standaardpraktijk in de late jaren 1980 met de opening van het Tonga Craft Centre in het dorp Binga in  Zimbabwe, een centrum dat werd gefinancierd door de Deense overheid en dat duizenden manden per jaar exporteerde. Dit ambachtscentrum was bedoeld om de traditionele ambachten in leven te houden: manden maken, trommels maken, houtsnijden, pottenbakken en kralen rijgen. De Tonga leven in een gebied dat gevoelig is voor droogte en armoede, en het maken van manden hielp de vrouwen om hun families te voeden. De bladvezels worden soms geverfd met natuurlijke verfstoffen.

Traditioneel werden de manden (en worden ze nog steeds) gebruikt om maïs of sorghum van de velden te vervoeren en vervolgens het graan te wannen. Traditionele ontwerpen hebben strepen, een spinnenwebpatroon en een bliksempatroon. Sommige Tonga, meestal vrouwen, vlechten manden als bron van inkomsten.

Je zult zeggen: die palmvezels zijn toch geen textiel? Nouuuuuu …. ieder volk gebruikt natuurlijk de vezels die bij hen beschikbaar zijn. Wij hebben hier vlas, wol en linnen e.d. Ergens anders groeit de katoen die we dan weer importeren. De Tonga hebben palmbomen en die vezels kun je natuurlijk heel dicht weven of losser. Afhankelijk van waar je het resultaat voor wilt gebruiken.

De patronen zijn prachtig: Daarmee zou je een heel bijzonder ‘Rondje Textiel‘ kunnen maken!

     

Rondje Textiel

Een van de activiteiten voor het Textielfestival in 2026 is dus het ‘Rondje Textiel’.  Iedereen die dat leuk vindt kan een textielwerk in een borduurring inleveren en al die ‘Rondjes’ worden dan bij elkaar tentoongesteld in de Joriskerk in Amersfoort tijdens het festival. Het Textielfestival wordt gehouden van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei 2026.

Het wordt ontzettend leuk om de (kleine en grotere) werkjes uit de verschillende textieldisciplines daar bij elkaar te zien! Alle leden van de verenigingen kunnen meedoen. Maar ook niet-leden kunnen rondjes insturen! Hoe die te zijner tijd ingeleverd kunnen worden hoor je later.

Hieronder leggen we uit wat iedereen kan gaan maken.

  1. We maken allemaal een werk in een houten borduurring met een metalen spanschroefje. Die hangen we dan allemaal op in een tentoonstellingsruimte.
  2. Elke maat van deze ring is toegestaan. Juist het verschil in afmeting geeft al een speciaal effect.
  3. Het is de bedoeling dat je deze borduurring opvult met een techniek naar keuze. Dit kan één techniek zijn, maar ook een combinatie van verschillende technieken is natuurlijk mogelijk.
  4. De kleurkeuze is vrij.
  5. De werkstukken kunnen bij je eigen vereniging ingeleverd worden. Hoe dat gaat vertellen we later.
  6. De werken moeten worden ingeleverd voor 1 januari 2026.

Er is dus nog heel veel tijd om een mooi werkstuk te maken! We zijn benieuwd wat jullie allemaal gaan doen en zien in gedachten al een ‘zee’ van borduurringen voor ons …. hangend van het plafond …grote en kleine …. geborduurd of geweven …. of nog anders ….

De komende tijd zullen we af en toe hier Rondjes Textiel van over de hele wereld laten zien. Ter inspiratie van iedereen die mee wil doen!

       

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol