Op zaterdag 21 oktober is het weer International Repair Day. Op deze dag staat reparatie wereldwijd in het zonnetje. En dus ook het repareren van textiel!

Thema is dit jaar ‘Repair for everyone’ oftewel: repareren is voor iedereen!

Met dit thema wil de organisatie van deze dag bijvoorbeeld benadrukken dat niet alleen professionele reparateurs toegang moeten hebben tot reparatie-informatie. Ook Repair Café-vrijwilligers en gewone consumenten moeten van deze ondersteuning gebruik kunnen maken. Ook moeten reparaties door een professional betaalbaar zijn, net als reserve-onderdelen. Die moeten ook breed beschikbaar zijn en snel worden geleverd wanneer ze nodig zijn.

Première van kinderserie over repareren

In Nederland gaat op International Repair Day een nieuwe jeugddramaserie van de EO en NPO Zappelin in première. De serie gaat over Saïd (6) en Anna (7). Deze twee kinderen zijn dagelijks te vinden in de Repair Shop van Saïds ouders. Terwijl kapotte spullen daar met goed gereedschap een tweede kans krijgen, lossen de kinderen op creatieve wijze hun eigen problemen en probleempjes op. De serie draait om ‘beter maken’ in brede zin: alles en iedereen verdient een tweede kans. Ook na een fout, conflict of tegenvaller is altijd weer een nieuw begin mogelijk.

Bij de première worden afleveringen van de tv-serie getoond aan jonge kinderen (4 tot 7 jaar oud), in bioscopen in het hele land. Op tien plaatsen kunnen kinderen daarna zelf aan de slag met repareren. Repair Café-vrijwilligers komen naar de bioscoop om de kinderen te helpen met het repareren van kapotte spullen die ze zelf hebben meegebracht. Dat gebeurt in het kader van Cinekid, het jeugdfilmfestival dat elk jaar in de herfstvakantie wordt georganiseerd. Repair Café-vrijwilligers zullen op verschillende dagen en tijden aanwezig zijn in AlkmaarAlmere, Amsterdam (Noord en Bijlmerparktheater), BredaHilversumMaastrichtRotterdam IJsselmondeUtrecht en Zaandam.

Meld jouw repareerbijeenkomst aan

Op Repair Day wil de organisatie laten zien dat repareren leuk en inspirerend is. Doe jij ook mee? Meld dan jouw repareerbijeenkomst aan op de website van de Open Repair Alliance. Alle aangemelde evenementen worden weergegeven op de speciale wereldkaart van Repair Day 2023.

 

Op de website vind je ook informatie over hoe je zelf een Repair Café kunt starten en hoe je vrijwilliger kunt worden. Daarnaast ook veel tips en tricks en informatie over handleidingen!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol