MUSEUM DE KANTFABRIEK ONLINE
 

Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Waar textielnijverheid zich ontwikkelde, ontstonden prachtige staaltjes van textielkunst. Museum de Kantfabriek beschikt over een bijzondere collectie oude en moderne objecten die u in vaste en wisselende tentoonstellingen kunt bekijken. Zo wisselen zien, horen, lezen en zelf doen elkaar af.

_____________________


Website: https://www.museumdekantfabriek.nl/

Activiteiten: Opstellingen over de ontwikkeling van de textielnijverheid en -industrie in de regio Horst (N-Limburg) zien. We organiseren wisselexposities en bieden cursussen en workshops aan, altijd gerelateerd aan textiel. 

Entree 2020: Volwassenen € 7,00 p.p., museumkaarthouders gratis


_____________________

MAAK KENNIS MET HET MUSEUM:Even rondkijken in het Museum (dd. 29 oktober 2020)

Project Kantvernieuwing 1.0 afgerond - In deze video zie je hoe onze patronneurs oude en nieuwe textielpatronen via verschillende computerprogramma’s omzetten naar digitale bestanden. Daarmee kunnen de kantklosmachines worden aangestuurd. 

Het is een uniek stukje immaterieel erfgoed dat te bewonderen is in Museum de Kantfabriek in Horst (N-Limburg). 

_____________________

DE TEXTIELBIBLIOTHEEK

Museum de Kantfabriek is de beheerder van de voormalige bibliotheek van STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum ). Hierin zijn de boeken opgenomen van LOKK (Landelijke Organisatie Kant Kunst), Weefnetwerk en Museum de Kantfabriek. Daarnaast vindt u ook boeken en tijdschriften uit de erfenis van het NCH (Nederlands Centrum voor Handwerken).


Met meer dan 12.000 boeken en tijdschriften is de Textielbibliotheek de grootste uitleenbibliotheek van Nederland op het gebied van textiel- en handwerkboeken. Uiteraard kunnen de boeken ook online worden geleend.

Bibliothecaris Maria van Soest vertelt over de Textielbibliotheek en haar collectie textielboeken

_____________________

WAT IS ER NU TE ZIEN?

Museum de Kantfabriek presenteert ‘HULDE’ van 25 oktober t/m 23 december 2020, een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van het werk van Mieke Werners. 

Mieke Werners (1943) is afgestudeerd aan de Rietveldacademie. Haar werk krijgt steeds meer waardering door de manier waarop zij textiele handwerken als kunstvorm op een hoger plan brengt. Het maakt duidelijk dat textiel dicht bij de mens ligt. Het heeft met onze huid te maken.

Er zijn een viertal projecten van Mieke te bewonderen waaronder ‘Van oude mensen’ waarin ze met lijnen in het gezicht de sporen én schoonheid van de ouderdom laat zien. In ’Keeromme’ is haar textielkunst van twee zijden te bekijken met telkens een ander beeld. En tot slot ‘Parade’, een eerbetoon aan het textiele handwerken, dat is gemaakt met geschonken kant van Museum de Kantfabriek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten