Aan de hand van 10 patronen kun je via dit boek van Lieve Pollet (kantdocente in Brugge) kennis maken met de Chantilly techniek in het kantklossen.
Wat is Chantilly kant?
Het is een kantsoort die ontstaan is in het Franse stadje Chantilly. Chantilly kant werd geklost van zwart zijdegaren en bevatte veel bloemversieringen. Het zou oorspronkelijk uit Spanje komen maar in begin van de 19e eeuw kwam het maken van deze kant tot bloei in enkele Franse steden en daarna ook in Geraardsbergen in België. De kantwerken dienden o.a als versiering van corsages en hoofdeksels, kragen, stola’s, sluiers en zelfs gehele kledingstukken. Na de industrialisatie halverwege de 19e eeuw werd deze kant vooral nog machinaal gemaakt. Waarschijnlijk kun je bij Museum de Kantfabriek Chantilly kant bekijken. En anders natuurlijk in een van de kantcentra in België.
Het boek Nina & co Wijs op weg in de Chantilly techniek
Het boek kun je lenen bij de Textielbibliotheek. Met het boek kun je heel goed uitproberen hoe de techniek werkt en of je het leuk vindt om te maken. Ik denk dat enige basiskennis in het klossen wel handig is.
In het boek worden eerst de basisslagen uitgelegd in vier talen en schematisch weergegeven met de officiële kleurencode. Daar waar nodig zijn bijzondere codes toegevoegd die niet horen tot de kleurenafspraken. Dus is het belangrijk voor een klosser om dit deel niet over te slaan bij het bestuderen en uitvoeren van de patronen. Het aantal klossen dat je nodig hebt varieert tussen 20 en 65. Speciale aandacht verdienen twee ontwerpen met toepassing van bijzondere gronden.
Voor het maken van deze kant is zwart Egyptisch katoen 140/2 nodig, met soms een aanvulling met sierdraad van DMC. De modellen in Nina & co dragen voornamen zonder verdere vermelding van de makersnaam. Maar ze mogen best genoemd worden want de getoonde ontwerpen en hun uitvoering zijn prachtig.
Lenen?
Het boek ‘Nina & co Wijs op weg in de chantilly techniek’ is geschreven door Lieve Pollet en kan worden geleend bij de Textielbibliotheek onder nummer KA 2125. Lenen kan via de website van de Bieb. Hoe dat werkt lees je hier.