Voor de nieuwe collectie interieurtextiel heeft het Textielmuseum de samenwerking opgezocht met de Tilburgse kunstenaar Sigrid Calon.

Het is een perfecte match vanwege Calon’s voorliefde voor textiel en omdat ze met haar uitgesproken grafische handschrift echt een statement kan maken in een interieur. Calon ging met de weef- en breispecialisten aan de slag in het TextielLab en ontwikkelde daar een serie plaids en theedoeken. Haar fascinatie voor de technieken weven en breien staat centraal in de twee product-series.

De nieuwe theedoeken van Sigrid Calon zijn een ode aan weven, dé techniek waar de Tilburgse textielindustrie ooit groot mee werd. Geïnspireerd door authentieke Tilburgse weefbindingen uit de museumcollectie creëerde ze een hedendaags samenspel van textuur en kleur. De theedoeken bevatten maar liefst 38 verschillende bindingen, waaronder een aantal uit de historische Tilburgse weefboeken en een aantal zelfontwikkelde bindingen.

De rafelrand aan het begin en het eind van de theedoek is bewust niet afgewerkt, omdat het een mooi inkijkje geeft in het maakproces. Je kunt zo precies zien welke garens en kleuren er op elke plek gebruikt zijn. Hang de doek op zoals je wilt, want beide kanten zijn een blikvanger in de keuken.

Met de plaids geeft Sigrid Calon een microscopisch inkijkje in de techniek breien: het patroon op de plaid is een uitvergrote structuur van een breisel, dat bestaat uit allemaal kleine V’tjes

Vanaf nu te koop bij het Textielmuseum! ook online via by.textielmuseum!

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol