Op 14 juni 2024 kwam er een nieuw boek uit over textiele archeologische vondsten uit de 17e en 18e eeuw in Nederland. Het boek is geschreven door archeologe Marijn Stolk samen met historica Martine Benot Teunissen. Het is het resultaat van een uitgebreid onderzoek door hen beiden in de archeologische depots in Noord- en Zuid-Holland.

Onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek was de vondst in een depot van een grote hoeveelheid textiel dat afkomstig was van opgravingen in de jaren tachtig op het Waterlooplein in Amsterdam. Een deel daarvan was niet goed beschreven en geregistreerd en als gevolg daarvan onbekend bij publiek en wetenschap. Al snel werd duidelijk dat er nog veel meer textielschatten in depots lagen die ook slecht toegankelijk waren.

Dus werd er een project opgezet om de inhoud van een aantal depots in Noord- en Zuid-Holland te onderzoeken, het textiel uit de 17e en 18e eeuw beter te beschrijven, de maak-technieken te onderzoeken en alle informatie goed op een rijtje te zetten. Daarbij werden allerlei textieldeskundigen geraadpleegd. Vrijwilligers werden ingezet voor het onderzoek naar de maak-technieken en het maken van een aantal replica.

TRC-Leiden en haar directeur Gilian Vogelsang speelden daarbij een belangrijke rol. Haar kennis  en de collectie van TRC hielp erg goed bij het analyseren van met name de fluwelen objecten uit de depots. Hier vind je de online expositie van het fluweel in het bezit van TRC. En op de website van TRC-Leiden staat een uitgebreid verhaal over het fluweel. Dat artikel kun je hier lezen.  Op de foto hieronder tonen Martine en Gilian samen het boek, vers van de pers!

 

Boek

Het onderzoek heeft geresulteerd in een rijk geïllustreerd overzichtsboek van archeologisch textiel uit Hollandse bodem. Uitgangspunt is dat het boek zowel van meerwaarde is voor academisch onderzoek op gebied van archeologie/geschiedenis/ kunstgeschiedenis en aanverwante vakgebieden, als visueel aantrekkelijk en leesbaar voor een breder publiek. En dat is zeker gelukt. Textiel uit Hollandse bodem is een boek over archeologisch textiel uit de 17de en 18de eeuw met heel veel leuke informatie en nog meer mooie plaatjes.. Een klein stukje textiel kan een heleboel geheimen prijsgeven: waar kwam het textiel vandaan en waar werd het geproduceerd? Welke grondstoffen en verfstoffen zijn gebruikt?  Is het geweven, gebreid, geknoopt, geborduurd? En zijn er nog kledingstukken in de resten te herkennen? Een rijk geïllustreerde uitgave waarin ook het maken van reconstructies van vondsten aan bod komt! Hieronder een kleine preview van hoe het eruit ziet.

Preview Textiel uit Hollandse Bodem (youtube.com)

Je kunt het boek bestellen via de webwinkel: https://www.beleefhetverleden.nl/product/textiel-uit-hollandse-bodem/.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol