Claudy Jongstra © Photo Heleen Haijtema

Claudy Jongstra is wereldwijd beroemd om haar monumentale textiele kunstwerken en architecturale installaties waarin ze gevilte wol van Drentse heideschapen gebruikt en natuurlijke kleurstoffen afkomstig van zelf geteelde inheemse verfplanten. Haar manier van werken brengt kleur terug in het landschap en versterkt de biodiversiteit.

Naast kunstenaar is Claudy Jongstra ook activiste. In haar werk accentueert ze niet alleen de kwetsbaarheid van de natuur, ook draagt ze alternatieven aan voor de manier waarop de mens met zijn natuurlijke omgeving om kan gaan.

Claudy Jongstra komt terug naar Breda voor twee masterclasses in haar serie getiteld Conexión. Deze masterclasses sluiten aan bij de expositie van de Guernica de la Ecología, eerder dit jaar in de Grote Kerk in Breda.

Guernica de la Ecología is geïnspireerd op én een eerbetoon aan de Guernica (1937) van Pablo Picasso. Jongstra´s Guernica is een manifest: een betoog voor biodiversiteit, voor het terugbrengen van kleur in het landschap en een oproep tot een herwaardering van de relatie tussen mens en natuur.

Wat gaan we doen

De masterclasses zijn een introductie op het werken met natuurlijke grondstoffen en ambachtelijke technieken die Studio Claudy Jongstra gebruikt. Naast het spinnen van garen met schapenwol en het vilten, krijgen de deelnemers een uitgelezen kans om wol te verven met het “Blauwe Goud” uit onlangs geoogste wedeplanten die geteeld zijn bij De Beersche Hoeve in Noord-Brabant.

Tijdens de masterclasses op 4 en 18 November van 11:00 – 15:00 uur is er ruim de tijd voor vragen en het uitwisselen van ideeën met Claudy Jongstra en haar team.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

Meer informatie en tickets:  https://www.crossarts.nl/claudy-jongstra-masterclass.html

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange