Het kan jullie haast niet ontgaan zijn dat er dit weekend klimaatdemonstraties zijn gehouden in Den Haag.  Daarin uitten een groot aantal organisaties hun zorgen over de crisis waarin het klimaat is gekomen. Er werd voor gepleit dat de overheid stopt met het geven van grote belastingvoordelen aan bedrijven die grootschalig fossiele brandstoffen gebruiken.

Je zult denken: wat heeft dit met textiel te maken?

Spandoek

Ik was dus aangenaam getroffen toen ik bij de demonstratie enige dames aantrof die bezig waren om met de hand een heeeeel groot spandoek te maken waarop de boodschappen staan die zij (en de organisaties) over willen brengen.

Terwijl zij de spelden in de mond hadden voor de volgende letter hebben we natuurlijk even gepraat. Er is een aparte groep opgericht door enige handwerkende milieubewuste dames die het initiatief heeft genomen tot het maken van een spandoek waaraan tijdens alle actiedagen zal worden gewerkt. De lap is gestart op 9 september en je kunt op de foto boven zien hoe groot het spandoek na twee dagen al is geworden! Elke dag vanaf 12 uur wordt er verder gewerkt aan het spandoek door verschillende mensen. Totdat de actie van Extinction Rebellion op de A12 wordt afgerond. Kijk, Textielplatform is er natuurlijk niet om politiek te bedrijven of reclame te maken voor organisaties. Maar ik vind dit een echt mooi voorbeeld van hoe je als handwerker je vaardigheden kunt gebruiken voor iets wat de maatschappij en iedereen om je heen steeds meer bezighoudt.

Love, Rage & Needles

De dames maken deel uit van de online landelijke groep Love, Rage & Needles. Deze groep bestaat al enige maanden en heeft op dit moment 77 deelnemers. Ze maken vaker dit soort spandoeken maar hebben ook een heel nuttige functies voor andere actievoerders. Ik hoorde van een van de dames dat die actievoerders vaak niet meer weten hoe je een spandoek of een vlag moet maken. Er kwam een keer een actievoerder naar haar toe met de vraag of ze ‘een lus’ aan zijn vlag wilde maken. Lus? Waar heeft hij het over? Nou het bleek dus een tunnel te zijn waarmee je een lap aan een stok kunt vastmaken. Sindsdien helpt ze met het maken van ‘lussen’ e.d. want voor iemand die kan naaien is dat natuurlijk een fluitje van een cent!

Hieronder nog een voorbeeld van de gezamenlijke handwerkvlijt voor het milieu! Is het geen beauty?

Mocht je graag in contact willen komen met deze groep handwerkende klimaatbetrokken dames stuur dan een mailtje naar contact@textielplatform.nl want dan wil ik je best contactgegevens doorsturen.

 

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol