Claudy Jongstra kennen velen van ons als een viltkunstenaar die prachtige grote werken maakt en internationaal bekendheid heeft verworven. Ze doet dat vanuit een duidelijke filosofie die niet alleen over vormgeving en vilt gaat. We kijken wat ze daarover heeft verteld.
We Are The ReGeneration
We Are The ReGeneration is een beweging die – samen met een groeiende groep vernieuwers – werkt aan de verandering naar een ‘ecology economy’. Ze verbinden en verbeelden alle pioniers en opiniemakers die laten zien dat een ecologische samenleving mogelijk is. Claudy Jongstra gaf hen dit najaar een interview en daarin lees je dat ze hun gedachtengoed vergaand deelt. Ze zegt:
“In de huidige maatschappij word je als traag gezien als je de tijd neemt om dingen tot je te nemen. Terwijl dat langzamere, natuurlijkere tempo essentieel is als je iets wilt maken dat er echt toe doet … Ze pleit voor een herwaardering van ambachtelijke kennis en het werken met ecologische en lokale materialen. “Dat is niet alleen beter voor de biodiversiteit, maar het zorgt ook voor een diepere verbinding met je omgeving.
Om meer impact te maken lanceerde de kunstenaar LOADS Collection: een kleding- en interieurlabel dat dezelfde filosofie belichaamt als haar kunstwerken. “Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met Sekem, een coöperatie uit Egypte die zich sinds de jaren ’70 inzet voor biodynamische landbouw, maar waar ook scholen en universiteiten deel van uitmaken.”
“Uiteindelijk gaat het mij erom dat je een bewustzijn overbrengt. Ecologisch bewustzijn, maar ook sociaal bewustzijn”, aldus Claudy, die haar kennis ieder jaar met honderden studenten deelt. “Ik ben niet tegen de manier waarop we nu werken, maar ik denk dat de balans is zoekgeraakt. In de samenleving van de toekomst zouden hoofd, hart en handen een even belangrijke rol moeten spelen.”
LOADS
LOADS is een zelf geïnitieerd en gefinancierd project van Studio Claudy Jongstra. Het doel is het stimuleren van specifieke landbouwprojecten – zoals biodynamische teelt van verfplanten – en het ontwikkelen van onderwijs- en sociale projecten. De studio werkt samen met een heleboel vakmensen aan het behouden en doorgeven van kennis: van oude ambachten, maakprocessen en recepturen tot natuurlijke materialen, texturen en technieken De deuren staan open voor iedereen die holistisch wil leren en leven: studenten, ontwerpers, boeren, wetenschappers en bedrijven. Doordat LOADS de hele maak-keten in huis heeft, ontstaat een gesloten kringloop. Vanuit LOADS initieert Claudy Jongstra masterclasses en events, meester-gezelprogramma’s, nieuwe samenwerkingen en een artist-inresidency.
Drentse heideschapen leveren de wol, de biodynamische plantentuin De Kreake levert de verf. Studio Claudy Jongstra maakt gebruik van de kennis die bij De Kreake is opgedaan om ververstuinen te ontwerpen in samenwerking met diverse communities en instellingen, waaronder sociale rechtvaardigheidsorganisaties en stedenbouwkundigen. Claudy Jongstra’s Kamperfoelieblauw(en) tuin werd in 2016 bekroond met de Silver Gilt Medal op de Royal Horticultural Society Chelsea Flower Show. In 2021 heeft Studio Claudy Jongstra de handen ineengeslagen met Bloei&Groei en de Gemeente Amsterdam om de wijktuin Gift of Colour in Amsterdam Zuidoost te plannen en te realiseren.
Educatie
In 2023 werd het project LOADS genomineerd voor de Dutch Desig Awards. Uit het juryrapport wordt duidelijk hoe belangrijk voor Claudy Jongstra educatie is. Gezged wordt:
Claudy Jongstra vertaalt ondernemerschap in een heel eigen vorm van opdrachtgeverschap en geeft daarmee een signaal af: laat het behouden van gedachtengoed dat dreigt te verdwijnen niet afhangen van subsidieverstrekkers of financiers. Educatie is duidelijk de belangrijkste drijfveer voor LOADS. Er wordt gewerkt aan projecten en producten die het erfgoed doorgeven, vooral aan nieuwe generaties. Studio Claudy Jongstra streeft ernaar alles en iedereen te verbinden en activeren. Dat leidt tot mooie samenwerkingen. LOADS betrekt studenten van mbo’s tot en met universiteiten en speciaal onderwijs, maar ook bedrijven, musea, meesters in oude ambachten en ontwerpers als Alexander van Slobbe en de jonge ontwerpstudio Namelok. Ronder kan een cirkel niet.
Wat kunnen we zelf en binnen de verenigingen veel van haar leren!
Hieronder een video waarin ze uitgebreid zelf aan het woord komt .