Nog maar een paar weken en dan openen de deuren van het Autotron in Rosmalen voor de tiende editie (!) van  het Textiel Plus Festival 2022!

Wist je dat er een lezingenprogramma speciaal is vormgegeven ter ere van het TPF2022 10-jarig Jubileum? Iedere dag een andere line-up met 4 verschillende lezingen. Elke lezing duurt +/- 45 min. / max. 60 min. De voertaal is Nederlands of Engels. Voor het bijwonen van 1 of meerdere lezingen hoef je je niet apart aan te melden.

Monika Auch

Dag 1 | 13 oktober 2022:

12:00 uur Monika Auch 

In haar internationale studie STITCH_YOUR_BRAIN exploreert Auch de hand-brein-connectie, creativiteit en gezondheid. In okt. 2022 verschijnt er een publicatie met 135 werken en de resultaten van het onderzoek. STITCH_YOUR_BRAIN is evenzo te zien op het festival!

13:30 uur Studio vruGt

Met studio vruGt ‘activisme in naald en draad’ komt textielkunstenares Sara Vrugt in actie. Het maakproces van een lap nieuw ‘Leids Saai’ was gedurende de zomer te volgen in Museum De Lakenhal. Vanaf 11 sept. ’22 is hier ook de volledige lap Saai te bewonderen.

14.45 uur  Info volgt

16:00 uur Mehdi Mashayekhi

Iraans ontwerper Mehdi Mashayekhi studeerde in 2018 af als ontwerper aan ArtEZ University of the Arts. ‘Choub’ betekent hout in de Farsi-taal en integreert op innovatieve wijze hout als textiel+ materiaal in een serie van 15 menswear ontwerpen.

Mehdi Mashayekhi

Dag 2 | 14 oktober 2022:

12:00 uur Sangmin Oh

Met zijn afstudeerproject ‘Knitted Light’ studeerde Koreaans ontwerper Sangmin Oh dit jaar af aan de Design Academy Eindhoven . De serie van 3D gebreide lampen werd gerealiseerd d.m.v. een collab. met het Textiellab.

13:30 uur Het Wilde Oog

Sinds 20 jaar vormt Spakenburg de biotoop voor de kunstprojecten van Het Wilde Oog: kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run. Vanuit het motto ‘Kijk Wild & Denk Lenig’ zetten de Wilde Ogers in verschillende projecten, een unieke, spraakmakende en vernieuwde koers uit wat betreft Oud-Hollandse klederdracht en visserij.

14:45 uur Antonio J. Guzman+Iva Jankovic

Nederlands-Panamees kunstenaar Antonio Jose Guzman & Nederlands-Joegoslavisch kunstenaar Iva Jankovic vormen samen een grensverleggend en ‘time-traveling’ multi-disciplinair duo in de (textiel) kunstwereld.

16.00 uur Ellis Schoonhoven

Beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven, founder van ‘De Nieuwe Creatieven’, werkt samen met beeldend kunstenaar Marga Manders, sustainable concept developer Marjolein Delsing en wiskundige Hans Rutten aan de realisatie van de omvangrijke textiele sculptuur ‘De Nieuwe Tempel’.

Ellis Schoonhoven

Dag 3 | 15 oktober 2022:

12.00 uur Marcos Kueh

Maleisisch textielkunstenaar en graphic designer Marcos Kueh is dit jaar afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor de Kunsten, Den Haag. Zijn textiele werken zijn speculaties op en onderzoeken naar de traditionele betekenis van ambacht in hedendaagse context.

13.30 uur Rademakers Gallery

Pien Rademakers, curator, kunsthistoricus en visionary founder van Kunstgalerie Rademakers Gallery in Amsterdam wordt geïnterviewd door Eline Bochem over haar werk en visie.

14.45 uur PRAE

Dorothee Olthof studeerde af in de Prehistorie van Noord-west Europa aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie heeft ze gewerkt in de drassige Nederlandse Archeologie en op veel opgravingen gestaan van de Steentijd tot aan de 16e eeuw.Tijdens haar TPF2022 Lecture zal ze ingaan in op verschillende historische naai- en vlecht technieken. Daarna kan een select aantal van max. 12 deelnemers direct woord bij draad voegen in haar interactieve Masterclass van 1 uur over (Pre)historische naaisteken. Registreer je tijdens TPF2022 Day 3 en/of voor aanvang van Dorothee’s lecture voor deze bijzondere Masterclass!

15.30 uur Textielmuseum | Textiellab

Simcha van Helden & Emma Meeuwis maken beiden onderdeel uit van het Textielmuseum | Textiellab team. In hun Lecture geven ze uitleg over de totstandkoming van het project en maakproces van de aankomende expositie ‘Koninklijk Borduren – Verhalen en Vakmanschap’, van 1 dec. ’22 tot 29 mei ’23 te zien in Tilburg.

Koningin Maxima bekijkt de resultaten van het project ‘Koninklijk borduren’

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van alle lezingen !

Dit wil je niet missen, koop alvast je ticket in de voorverkoop.
PS. er is een handige pendelservice vanaf het ‘s Hertogenbosch CS naar de Expositiehal Autotron die je direct bij kunt boeken!

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange