Het is zover! Met de zachte kracht van samen borduren start Letsgrowflowersnotwalls een nieuw community borduurproject: de Borduurtuin. Met mensen uit alle windstreken borduren ze samen aan een serie grote tuintapijten waar dit keer inheemse planten centraal staan.

De Borduurtuin

De Borduurtuin is een community-project in wording met de helende werking van borduren en van inheemse planten. Iedereen mag mee komen doen! Je borduurt dan mee aan een kruidentuin van 4 halve kavels linnen van lokaal vlas elk van 140 bij 250 centimeter, met de thema’s RUST, MYSTERIE VITALITEIT en HELEN. Vanuit haar praktijk als kunstenaar ontwerpt en faciliteert Jolanda Schouten het maakproces. Ze inspireert en betrekt een groeiend aantal partners bij het project: vanuit de kunst, vrijwilligersorganisaties, het kunstonderwijs bij vluchtelingen in de azc’s.

Mensen die in Nederland een nieuw bestaan willen opbouwen, raken zo verbonden aan HKU-studenten, aan inwoners van de stad Utrecht, aan collega-kunstenaars én andersom. Dankzij het plezier en de intimiteit van het samen maken, raken levens verbonden.

Op woensdag 5 en 19 juni trappen ze af in A beautiful Mess, een restaurant dat gevestigd is  in het AZC in Utrecht, de plek waar het in 2021 allemaal begon. Op zondag 16 en 30 juni  zijn ze te vinden in de Centrale Bibliotheek op de Neude in Utrecht. Van 14 tot 16:30 uur ben je van harte welkom om mee te komen borduren!

   de Chefs van A beautiful Mess

Daarna wordt de hele zomer doorgeborduurd in het Centraal Museum (ook in Utrecht). Vanaf 3 juli zal De Borduurtuin onderdeel zijn van ‘Spuiten en Stikken’  kunst met een boodschap, een nieuwe tentoonstelling van het Centraal Museum Utrecht. Vanaf 7 juli tot en met 8 september kun je daar elke zondag tussen 14.00 en 16.30 uur mee komen borduren.

   ‘Spuiten en Stikken‘ is te zien vanaf 4 juli

Let’s grow flowers not walls

Al vanaf september 2021 organiseert Let’s grow flowers not walls op onregelmatige tijden borduurmiddagen in Utrecht. Het begon allemaal in het AZC aan de Joseph Haydnlaan en Starlodge Noodopvang. Inmiddels is er al een groot borduurproject op tournee geweest vanuit Utrecht langs Museum De Fundatie/Kasteel Nijenhuis en weer terug naar de Centrale Bibliotheek aan het Neude in Utrecht. De formule is simpel: iedereen is van harte welkom om te komen borduren en gezellig mee te praten over steken, kleuren of andere interessante onderwerpen die aan de orde komen. Ook stil borduren en alleen maar luisteren mag!

Er zijn een aantal samenwerkingspartners naast de al genoemde: Stadsschouwburg Utrecht, Crafts Council, HKU Master of Education in Arts, Art Utrecht, Het Utrechts Monumentenfonds, Stichting Welkom in Utrecht, en RAUM.

Wat een goed en leuk initiatief! Ga eens kijken en wie weet willen je vingers ook een plantje in de tuin zetten!

      detail borduurproject in wording

    met zijn allen aan het borduren in de bibliotheek

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol