Zaterdag 8 oktober jl. vond in Nijkerk de landelijke weefdag van Weefnetwerk plaats. Het thema van de dag was Ritme en structuur.

Twee wevers Riek Bruggink en Theo Rooden, hielden over dit thema een lezing. Met hulp van eigen beeldmateriaal namen ze de bezoekers mee in hun wereld van het ontwerpen.

Riek Bruggink weeft al jaren met plezier op een weefgetouw en nog steeds voelt ze zich uitgedaagd om te experimenteren en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Ze deelde met de zaal dat een definitie van ritme en structuur niet eens zo eenduidig is. Maar dat het hoe dan ook, boeiende termen zijn om mee aan de slag te gaan. Meer informatie over Riek vind je op haar website: http://wevenriekbruggink.nl/ 

Zwart wit relief van Riek Bruggink

Theo Rooden vind in het weven een ‘esthetisch genoegen’. Zijn inspiratie haalt hij uit algoritmes, puzzelen en cijferreeksen. De koele geometrie gecombineerd met het warme handwerk ondersteunen het beeld wat hij neer wil zeten. Hij is als industrieel ontwerper opgeleid, in de weefwereld z’n passie gevonden. En hij is blij met de mogelijkheden en de beperkingen die het weven hem geven.

Het werk van Theo Rooden is (tweezijdig!) te bekijken bij de groepsexpositie Fiber Art, Kunstwerkt Schiedam (2 t/m 16 oktober) waarbij Theo zelf op 14 en 16 oktober aanwezig is!

Expo Theo Rooden in Schiedam

In zijn presentatie ging Theo Rooden in op zijn ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Hij vertelde hoe zijn collecties handgeweven kunstwerken tot stand komen en liet zien hoe hij zijn eigen signatuur in balans brengt met de spelregels van de weeftechniek, zichzelf steeds verrassend door de mogelijkheden om tot nieuwe beelden te komen. Meer informatie over Theo vind je op zijn website: http://www.theorooden.nl/

Theo aan het werk in zijn atelier

Beide lezingen waren echt een kadootje, voor wevers en niet-wevers! En daarnaast viel er nog genoeg te bekijken en te kopen in de zalen van de Schakel.

Marieke Kranenburg Band- en kaartweven

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange