Een greep uit de kantcollectie van Museum de Domijnen uit Sittard en Museum de Kantfabriek in Horst heeft geleid tot deze bijzondere tentoonstelling die op dit moment te zien is in Museum Historie & Archeologie, Erfgoedcentrum De Domijnen en vanaf 5 februari 2023 in Museum de Kantfabriek.

Naaldkant en kloskant

Uit de collectie van De Domijnen zijn losse stroken naaldkant en kloskant te zien.
Het merendeel is afkomstig van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed, die meisjesonderwijs gaven in het Agnetenbergklooster. De pronklappen en werkstukken zijn gemaakt door de pensionaires en de zusters van het Ursulinenpensionaat aan de Oude Markt. Daarnaast zijn er kragen en manchetten die gemaakt zijn ter verfraaiing van burgerkleding, omslagdoeken en kleding die rijkelijk is versierd met stroken kant.

De kanten en textiel uit de collectie van De Domijnen wordt aangevuld met bijzondere stukken kant uit de verzameling van Museum de Kantfabriek. De veelal hand gekloste kant geeft een inkijk in de uitgebreide collectie van Museum de Kantfabriek.

Modern werk

Vijf jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht en hun docent namen enkele kanten objecten uit de collectie van De Domijnen onder de loep.
Aniek Jeuken, Claire Sillekens, Duo Wonder (Sofie Hermans en Katja Noelmans), Irana Jennifer Pachová, Lynn Biesmans en Thom van Schaik hebben elk nieuw werk gemaakt geïnspireerd op een object uit de collectie van De Domijnen of een detail hiervan.

******************************************************************************

In het Erfgoedcentrum is ook de pop-up tentoonstelling ‘Wat een ramp!‘ te zien en je entreebewijs is tevens geldig voor de expositie in Museum Hedendaagse Kunst: ‘Autopia’ van Olaf Mooij.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol