Wat een titel voor een tentoonstelling!  Je zult denken: moet dat nou? Gaat dat over textiel? Jazeker wel! Op de foto hierboven staan de wapens van Amsterdam en Rotterdam op een geweven wandkleed!

De tentoonstelling

Ontwerpbureau 75B – van duo Rens Muis en Pieter Vos – heeft momenteel in de Kunsthal in Rotterdam een expositie getiteld Klootviolen, waarin ze 25 jaar aan creatieve ontwerpen presenteren en het belang van experimenteren benadrukken. Ze tonen een mix van grafische en textiele ontwerpen, waaronder geweven wandkleden gemaakt in het TextielLab. Een belangrijk werk is het geüpdatete Rotterdamse stadswapen, dat klassieke en hedendaagse symbolen combineert. Maar ze maakten ook stadswapens voor andere steden zoals Amsterdam en Los Angeles.

Daarnaast hebben ze recentelijk geëxperimenteerd met het vertalen van digitale schermen naar geweven wandkleden Hierin verpakten ze hun gemengde gevoelens over technologie. Door te spelen met kleuren en materialen tijdens het weefproces ontstonden verrassende resultaten, waarbij de achterkant van de kleden soms nog mooier is dan de voorkant.

Over 75B

De Kunsthal schrijft over hen het volgende.

75B wordt in 1997 opgericht en bestaat vandaag de dag uit een team van zes ontwerpers onder leiding van Rens Muis en Pieter Vos. 75B ontving diverse prijzen waaronder de Dutch Design Award (2009), de Theaterafficheprijs (2010) en de China International Poster Biennal (2010). Het werk van 75B is opgenomen in de collecties van onder andere SFMOMA (San Francisco), Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Breda en Stedelijk Museum Amsterdam. Muis en Vos hebben verschillende artikelen gepubliceerd, lectoraten bekleed en lezingen, workshops en gastlessen gegeven aan academies in binnen- en buitenland.

Praktische informatie

De tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam loopt nog tot 30 juni. De Kunsthal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 – 17 uur.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol