Het Noord-Veluws Museum is vooral een kunstmuseum dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar verhalen aan. Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten.

Het Museum

in de loop van 19e eeuw ontstaan er overal in Europa kunstenaarskolonies. Kunstenaars uit Den Haag of Amsterdam trekken er ook steeds meer op uit. Door de uitvinding van de verftube kunnen zij hun landschappen ‘en plein air’ gaan schilderen in plaats van in een atelier.

Ook in en om Nunspeet en Elspeet vormt zich eind 19e eeuw een kunstenaarsgroep. Deze schilders van de Veluwe laten zich inspireren door de nieuwe kunststroming, het impressionisme. Meer dan 100 beeldende kunstenaars hebben tussen 1880 en 1950 in deze regio gewoond en gewerkt. Bekende kunstschilders die op de Noord-Veluwe gewerkt hebben zijn Arthur Briët, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg, Jaap Hiddink en Chris ten Bruggen Kate. Hun werk staat in het museum vooral in de aandacht.

Kitty van der Mijll Dekker en Hermann Fischer

Kitty van der Mijll Dekker en haar man Hermann Fischer zijn beide rond 1930 opgeleid aan Bauhaus, de beroemde hogeschool voor de kunsten in het Duitse Dessau. Daar leerden ze onder meer het ontwerpen van voorwerpen die industrieel gefabriceerd konden worden. Kitty bijvoorbeeld ontwierp van alles, zoals wandkleden en damasten tafellakens, maar ook kleurrijke theedoeken die decennia lang in Nederlandse huishoudens gebruikt zijn. Hermann ontwierp niet alleen behang, maar ook gordijnen bijvoorbeeld voor paleis Soestdijk. Hij zorgde voor het in bedrijf houden van de weefgetouwen in hun atelier aan huis in Nunspeet.

Meer dan veertig jaar werkten en woonden zij in een fraaie villa naast het gebouw waarin nu het Noord-Veluws Museum gevestigd is. Dit pand is een aantal jaren geleden in oude glorie hersteld waardoor nog beter te zien is waarom het zo geschikt was voor hun kunstweverij. In dat pand toont het museum in samenwerking met de eigenaar o.a. kleden die Kitty ontwierp en weefde en waarvan een aantal nog door haar familie bewaard en gekoesterd worden.

Woning ook tijdelijk te bezoeken!

Op vertoon van het toegangsbewijs van het Noord-Veluws Museum bent u tijdens de voorjaars- en meivakantie van harte welkom in het woonhuis van het echtpaar Fischer-van der Mijll Dekker aan de Stationslaan 34 te Nunspeet. Op de eerste verdieping is een expositie te zien over hun woning en weefatelier.

Openingstijden: van 11 tot 17 uur.

Voorjaarsvakantie: dinsdag 21 februari t/m zaterdag 25 februari 2023 en dinsdag 28 februari t/m zaterdag 4 maart 2023!

Meivakantie: dinsdag 25 april t/m zaterdag 29 april, maar Koningsdag gesloten. En dinsdag 2 mei t/m zaterdag 6 mei 2023.

  Woning Kitty en Hermann aan de Stationslaan 34 in Nunspeet.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol