Tijdens de Museumweek 2023 organiseert Museum de Kantfabriek op 6,7 en 8 april de KIJK-en Doe 3-daagse.

Handwerkexpositie en KreaHub

In een pop-up-expositie tonen we handwerstukken van alle handwerktechnieken die er in ons textieldepot aanwezig zijn.
Een tijdelijke huiskamer biedt de bezoekers de gelegenheid om kennis te maken met deze technieken. Breng uw handwerk mee en laat u inspireren ! Het handwerkcafé is dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van textiele vormgeving en handwerken. Iets afmaken of iets nieuws beginnen in één van de vele technieken. Inspireren en geïnspireerd worden. Gezellig toch om met elkaar aan je eigen projecten te werken?
Ook zonder handwerk bent u van harte welkom. Er is voldoende materiaal aanwezig om ter plaatse zelf iets kleins te maken.

Opgravingen in Horst op het Meterikse veld

In het museum ziet u foto’s, filmpjes en kaarten van dit bijzondere project. Ook een aantal van de archeologische vondsten zijn te bekijken. In het Meterikse Veld wordt in 2023 gestart met de bouw van een nieuwe woonwijk. Archeoloog Xavier van Dijk (Bureau Raap) heeft voor de start van de bouw onderzoek gedaan naar sporen van bewoningsgeschiedenis op dit terrein. De oudste sporen die hij aantrof waren van een huis uit de prehistorie (IJzertijd ca 700-200 voor Chr). Ook een bijzondere losse vondst (kommetje met vrijwel onbekende versieringstechnieken) komt uit deze periode.  Belangrijk was de ontdekking van een drietal erven (huizen, waterputten, greppels, omheiningen), die omstreeks 1100-1150 zijn aangelegd. Na 1150 gingen de mensen aan de randen van het gebied wonen, dus dichter bij de beekdalen. Toen ontstond ook de lintbebouwing die kenmerkend is voor Meterik, Schadijk en Middelijk.

Uit recentere tijden werd een woning aan de Sint-Jansstraat ontdekt. Die dateert uit ca 1650, met verbouwingen tot 1850, en hij werd gesloopt rond 1925. Hierbij werden ook sporen van ‘roosterkuilen’ uit de textielnijverheid gevonden. Deze kuilen werden aangelegd om ‘gerot’ vlas te kunnen ‘roosteren’, zodat de vezels los konden worden gebroken van de houtresten. Het is veelzeggend dat deze roosterkuilen zijn ontdekt bij huizen waar in 1843 wevers/dagloners woonden. Zij werkten ’s zomers op het land bij akkerbouwers, en zaten ’s winters aan het weefgetouw voor linnen doeken.

Foto’s uit de eigen collectie ‘Horst’

In 2021 heeft de Historische Kring in samenwerking met Albert Heijn een verzamelalbum samengesteld met foto’s van Horst vroeger en nu.
Aan de hand van een twintigtal thema’s kon iedereen foto’s verzamelen en in het boek plakken. De thema’s zijn onder andere: bijzondere inwoners van Horst, carnaval, straatbeelden vroeger en nu, bands uit de jaren ’70, burgemeesters, kasteel Huijs Ter Horst en zijn bewoners en nog veel meer.

Nu laten we deze foto’s op een groot scherm zien. Zo zie je veel meer details. Komt u genieten van ons mooie dorp Horst vroeger en nu?

 

Museum de Kantfabriek is geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Adres: Americaanseweg 8

5961 GP Horst (N-Limburg)

Entree tijdens deze 3-daagse is gratis.
Museumkaarthouders kunnen hun kaart laten scannen.
Aanmelden is niet nodig.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol