Kerst is altijd zo’n gezellige tijd! Wel druk vaak maar tegen dat eerste kerstdag aanbreekt daalt de rust weer neer en is er tijd voor je familie, vrienden, leuke dingen doen en eens terugkijken en vooruitkijken in de tijd (niet teveel hoor!).

Bij mij thuis komt het gesprek altijd wel een keer op een handwerkprojectje! Er wordt een kerststal gevilt die jaarlijks een paar nieuwe bewoners krijgt, een kerstdeken gebreid want dat kun je zo lekker doen ‘s avonds op de bank en er is altijd Eerste Hulp Bij Ongelukken – of die nou bij het borduren gebeurden of ergens anders.

De verenigingen van STIDOC en Museum de Kantfabriek hebben een druk maar zeer geslaagd jaar achter de rug. De jubilea van LOKK, Merkwaardig en Quiltersgilde zijn goed gevierd en dat vonden veel mensen leuk. Wees gerust: we doen hier geen uitgebreide terug- en vooruitblik hoor! Maar een tipje van de sluier voor de toekomst ……. we zijn gestart met de voorbereidingen voor een Textielfestival in 2026 ….. Dus als alles goed gaat (geen corona’s of andere rare dingen) dan gaat het er waarschijnlijk wel weer van komen!

In sommige handwerkdisciplines wordt veel gedaan met kerstthema’s. In andere disciplines weer helemaal niet.

In een van onze communities ging het de afgelopen maanden over een kerst-weave-along. De resultaten kun je daar nu zien. Het zijn kleine weefprojectjes die soms heel verrassend zijn. Zoals de kerstboompjes van Annemieke Ruyper op de foto boven. Wat je met geweefde bandjes al niet kunt doen! Ankie Beenen ging een heel andere kant op zoals je hieronder ziet!

Leuk hoor! Er is meer te zien in de community en op de website van Weefnetwerk.

Wil je meer weten over hoe zo’n Weef Along werkt dan kun je dat vinden op de blog van Marieke Kranenburgh die dit allemaal heeft opgezet. Hardstikke goed Marieke!

Bij het Quiltersgilde is er altijd veel kerstinspiratie die gedeeld wordt. Soms in de vorm van een diavoorstelling van mooie kerstquiltprojecten die je hieronder kunt bekijken.

kerstquilt presentatie 2021 deel 1 (youtube.com)

kerstquilt presentatie 2021 deel 2 (youtube.com)

Misschien iets gezien voor volgend jaar om te maken? Misschien doet het Quiltersgilde volgend jaar ook wel een Kerst Quilt Along (hoe leuk zou dat zijn !)!

Ook bij Vrouwen van Nu doen ze aan kersthandwerken. Drijvende kracht is ook hier weer Ietje de Graaf-Hoekstra die zo ontzettend veel weet dat er altijd wel een nieuw projectje uit voortkomt. Ze is erg actief in onze communities waar ze veel heel verschillende nieuwe dingen aankaart.

Vorige week lanceerde ze nog een heel oud maar leuk kerstbomen borduurprojectje in de Faceboekgroep van Kennisnetwerk Textiel van VvN.  Het komt uit een blad van VvN uit 1965! Maar kan wat mij betreft nog prima aan de muur of op een tafeltje.  Hieronder kun je het zien met beschrijving en al. Vind je dat nou niet heel mooi kerstig? En goed te doen hoor!

Dat de Textielbibliotheek kersthandwerkboeken heeft hoef ik vast niet uit te leggen. Jullie kunnen die daar zelf wel vinden denk ik.

Het is geen doen om hier van alle disciplines wat kerstigs te laten zien. Volgend jaar vervolg!

De STIDOC-deelnemers:

Quiltersgilde, Vrouwen van Nu, Merkwaardig, Viltkontaktgroep, Weefnetwerk, LOKK, Kostuumvereniging, Museum de Kantfabriek, en de Textielbibliotheek

wensen jullie allemaal fijne feestdagen en een heel gelukkig, gezond en creatief 2024!

We hopen jullie allemaal online of in het echie dan weer tegen te komen en met elkaar lekker te gaan handwerken!

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol