De Textielbibliotheek heeft weer een leuk boek te leen!  Deze keer over het klossen van kant maar dan niet met garen maar met metaaldraad. Dat is vast heel bijzonder!

Marianne Geissendörfer

Marianne is een Duitse kantklosster  die meerdere boeken heeft geschreven over verschillende vormen van klossen. Ook bijzondere thema’s heeft ze in boeken verwerkt zoals  kant rondom glaswerk en ruimtelijke ontwerpen. Ze geeft les aan het Deutsche Klöppelverband en meerdere Duitse kantorganisaties.  Het boek waar we het hier over hebben gaat over het klossen met metaaldraad.

Klöppeln Raumschmuck aus Draht – Bobbin lace 3D wire decorations

Dit is de titel van het boek, Het gaat over het volgende.

Marianne Geissendörfer ontwierp 9 modellen die speciaal geschikt zijn om met metaaldraad geklost te worden. De uitdaging lag in het beperken van het aantal draaiingen en speldenpunten en toch een samenhangend geheel te verkrijgen. De metalen garens kun je tegenwoordig in verschillende kleuren krijgen.

Belangrijk zijn de eerste pagina’s waarin de symbolen, tekeningen en afkortingen worden uitgelegd. Er zijn handige detailfoto’s van de werkwijze. Starten en eindigen worden uitgelegd in het Duits en Engels met tekeningen erbij. Het is een goed idee om proefjes te maken want metalen draden voelen en gedragen zich heel anders dan linnen of katoenen garens. Torchon gronden, rozegronden of om-en-om zijn zeer geschikt. De modellen met sobere geometrische vormen kun je gebruiken om bv. tafeldecoraties of schilderijtjes te maken. Het zijn onder andere bladeren en gestileerde bloemen. Heel bijzonder is het patroon van een hand getekend op natuurgetrouwe grootte.

De vormgeving van het boekje is mooi: op de donkere omslag is een tweetal boombladeren te zien met een glimmende coating. Het geeft een goede indruk van hoe mooi dit werk eruit kan gaan zien!

Het boek is in de Bieb te leen onder nummer KA 2151. Online lenen kun je hier.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol