Ter gelegenheid van de Kunstkerstmarkt in De Elleboogkerk op 15 en 16 december 2023 maakten Maartje van den Noort en Vanessa Oostijen een beeld van een duif als symbool voor vrede en eenheid. Transparant, ogenschijnlijk fragiel. Zwevend hangt ze in fragmenten boven het publiek. De witte vaandels bewegen zachtjes mee in de luchtstroom. De duif is niet vleugellam, maar komt in de gedaante van een engel, met breed uitgeslagen vleugels, die zich lijken te ontfermen over haar publiek.

Maartje en Vanessa willen een antwoord formuleren op de vraag in wat voor een wereld we willen leven. Dit antwoord liet zich niet vertalen in een woord of een daad, maar wel in een gevoel. Dit gevoel is verbeeld in het beeld van de Vredesduif.

De Vredesduif

De duif is van oudsher het symbool van vrede. De duif is een herkenbaar beeld voor iedereen, een verbeelding van hoop, troost en licht. We leven in een complexe tijd waarin conflicten op het wereldtoneel al lang niet meer buiten ons blikveld plaatsvinden. De dagelijkse zichtbaarheid van het leed in de wereld maakt ons allemaal toeschouwers. Het raakt veel mensen om dit leed te zien en velen willen steun bieden aan de slachtoffers.

Handwerk

De beide dames hebben ervoor gekozen om te duif te maken van textiel handwerk. Omdat het uitvoeren daarvan op symbolische wijze verbinding in gang zet. Je zet kleine steekjes waarmee je letterlijk iets samenbrengt. Handwerk werkt vertragend, en vertraging is de voedingsbodem waarin ruimte en nuance ontstaat.

Over de makers

Maartje van den Noort (1981) is tekenaar, graficus en schilder. Haar interesse gaat voornamelijk uit naar de florale wereld en daaruit ontstaan dan ook haar werken. Haar schilderijen zijn licht en gelaagd van aard. In 2018 vertaalde ze een eerste serie schilderijen naar wandkleden, in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg.

Vanessa Oostijen (1980) is schrijver en illustrator. Haar roman Tussenruimte verscheen bij uitgeverij Pluim in 2020. Momenteel schrijft ze aan haar tweede boek. In haar vrije werk hanteert ze pen, potlood, naald en draad. Ze heeft een sterke voorliefde voor handwerk: quilten, appliqueren en collage.

Beide makers wonen en werken in Amersfoort. Ze vonden elkaar in hun lichte en po√ętische stijl. De Vredesduif is hun eerste samenwerking. Tijdens de kunstkerstmarkt verkopen ze kleine handgemaakte remakes van hun Vredesduif in beperkte oplage.

Kunstkerstmarkt

De Kunstkerstmarkt wordt gehouden op 15 en 16 december 2023, in de Elleboogkerk aan de Langegracht 36 in Amersfoort. Toegang is gratis! De Kunstkerstmarkt is open van 12 – 20 uur.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol