De Textiel Biënnale 2023. Images of Power is een internationale tentoonstelling in Museum Rijswijk van kwalitatief hoogstaande en inhoudelijk sterke hedendaagse beeldende kunst waarin textiel als materiaal de hoofdrol speelt.

De laatste jaren is aan de biënnales een actueel en inhoudelijk thema gekoppeld dat ingaat op de meest prangende vraagstukken waar we wereldwijd mee te maken hebben. Klimaatverandering, onze verhouding tot voedsel, thuis zijn/een thuis hebben en transitie vormden de thema’s in de afgelopen drie jaar.

Thema

De Textiel Biënnale 2023 heeft als thema Images of Power. Het uitgangspunt is de verbeelding van alle mogelijke vormen van macht die in dit tijdsgewricht onder de loep worden genomen en ter discussie staan. Wij nodigen kunstenaars uit een voorstel in te sturen die in hun werk een visie geven op alle mogelijke verbeeldingen van macht. Dat kan gaan over wereldleiders, lokale regeringen, internationale organisaties, multinationals en belangengroepen. Ook vragen wij aandacht voor machtsstructuren in een kleiner, meer persoonlijk verband; in een gezin, op het werk of in welke andere sociale context dan ook.

De Textiel Biënnale 2023 zal de vele interpretatiemogelijkheden en betekenissen van de verbeelding van macht tonen die kunstenaars in hun werk eraan geven. De optelsom van visies op het thema Images of Power zijn getuigenissen van de behoefte aan een nieuwe wereldorde en vertrouwen in degenen die de macht hebben.

Deelnemers

De deelnemende kunstenaars zijn:

Mercedes Azpilicueta (AR/NL)
Melanie Bonajo (NL)
Fransje Killaars (NL)
Gluklya (RU)
Gosia (PL)
Jacobo Alonso (MX)
Jan Kath (DE)
Marcos Kueh Sheng Pang (MY/NL)
Boyce Magandela (ZA)
Senzeni Marasela (ZA)
Cristiana de Marchi (IT/LB)
Rah Naqvi (IN)
Joyce Overheul (NL)
Barbara Pronk (NL)
Mary Sibande (ZA)
Emma Talbot (GB)
Koen Taselaar (NL)
Badru Temitayo (NG)
Julia Winter (NL)
Preta Wolzak (NL)

De tentoonstelling is te zien vanaf 25 juni tot 12 november 2023.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol