Van 13 t/m 15 oktober wordt in Rosmalen het Textiel Plus Festival gehouden. Er is van alles te zien en te doen. Vorige week hadden we het over de lezingen. Vandaag wat meer informatie over het mysterieuze begrip NFTS dat door het Festival is geïntroduceerd. Het is een afkorting die staat voor: Neverending Flag Textile+ Story. Okee, het is een hele mond vol struikeltaal maar het idee erachter is echt leuk en gaat over een goed doel.

Het Idee

Aan iedereen die van handwerken houdt wordt gevraagd om een vlag te maken ter grootte van een A4 blaadje papier met als thema: compassie (medeleven, medelijden) en het welzijn van de aarde. Die worden in een lange ketting van vlaggen tentoongesteld op het Textielfestival in Rosmalen (je mag je werk ter plekke afgeven!) en verkocht bij opbod. De opbrengst gaat naar activiteiten van The Pollinators voor het maken van betere leefomstandigheden voor bijen en andere nuttige insecten.

De Lungta traditie

Het community textielkunst project NFTS – Chain of Compassion is een speelse verwijzing naar de Gebedsvlag (Lungta) traditie in Tibet. De vlaggen worden traditioneel vormgegeven in 5 kleuren: wit, blauw, groen, geel en rood. De kleur wit symboliseert compassie. Op de vlaggen staan de 5 dieren van voorspoed afgebeeld: windpaard, sneeuw leeuw, garuda, tijger & draak in combinatie met speciale gebeden. De vlaggen worden buiten opgehangen om positieve boodschappen mee te geven aan de wind. Zo worden obstakels weggenomen en wordt compassie gegeven aan alle levende wezens. De foto aan het begin van dit stukje is een voorbeeld van zo’n Lungta vlag. Maar voor de actie van het Textielfestival hoef je natuurlijk niet de kleuren en indeling van een Lungta-vlag te nemen hoor!

Meedoen!

Veel mensen vinden het vast erg leuk om een klein werkje te maken over de bloemetjes en bijtjes dan wel de grotere natuur en de wereld. Het logo van deze actie staat hieronder en is een heel fijn geborduurde ‘vlag’ waarin de bedoeling prachtig wordt weergegeven. Voor de precieze omschrijving van omvang, inleveren c.a. kijk op de website van het Textiel Plus Festival. En je hebt nog de tijd tot half oktober dus! Ik hoop dat er een heel lange ketting van vlaggen te zien zal zijn!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol