Zoals jullie weten heeft Museum de Kantfabriek tot 12 mei een tentoonstelling over 50 vrouwen die textielkunst maken. Elke week halen we een groep vrouwelijke textielkunstenaars voor het voetlicht, verdeeld naar ambacht. Hoewel dat soms moeilijk is want veel kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken.

We hebben het hier over de deelnemende kunstenaars, niet over het (recente) werk dat ze in Museum de Kantfabriek hebben hangen. Daarvoor mag je naar de tentoonstelling!

Deze week  kijken we speciaal naar de wevers.

De foto hierboven is van een werk van Christiane Maurer.  Ze is geboren in Duitsland maar woont al lang in Nederland. Haar werk gaat over kleuren, kleurverloop, patronen en irisering. Dat laatste heeft te maken met veelkleurige lichteffecten die kunnen optreden.

Ook Els Savenije richt zich vooral op kleur en kleurige weefsels. Het fascineert haar dat je van “draadjes” een stof kan maken en dat er dan een design ontstaat in het weefsel. Ze houdt van experimenten  met vormen en structuren in textiel en dan vooral in weefsels. Dat kun je ook heel goed zien aan deze prachtige shibori-sjaal!

Babs van den Thillart zoekt ook de grenzen van het weven op.Ze zegt daar zelf over: ‘Gefascineerd door de onuitputtelijke mogelijkheden van breien en weven zoek ik de grenzen van de technieken en machines op’. Ze onderzoekt bijvoorbeeld microweefsels om hun constructie en de mogelijkheden daarvan te bekijken. En ze gebruikt ook andere materialen zoals je in deze foto kunt zien.

Het weefwerk in de tentoonstelling is net als het borduurwerk heel divers. Zowel technisch /ambachtelijk als kunstzinnig is er heel veel te zien. Zeker voor collega-wevers maar ook voor andere textielliefhebbers. Inspirerend hoor!

Behalve van de bevengenoemde dames is er ook weefwerk te zien van Anneke Kersten, Rika Hoving en Wil Hunnekens.

Hieronder nog een video van een interview met Anneke Kersten over haar expositie tijdens Textiel Plus 2019 waarin ze vertelt over haar werk.

interview van nienke smit met anneke kersten weven tijdens textiel plus 2019 (youtube.com)

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol