Goeie titel toch? Hij (zij?) is van de nieuwe expositie in Museum de Kantfabriek die op 3 maart van start gaat.

Het is een bekend verschijnsel dat de musea vol hangen met kunst die door mannen is gemaakt en dat er weinig werk van vrouwen te zien is. Misschien ligt dat vooral in de depots maar ik ben bang dat zelfs dat niet het geval is. Zeker als het over textiel gaat is het werk lange tijd gezien als ambachtelijk. En daar zijn we natuurlijk trots op! Want bij het weven, kantklossen, quilten e.d. komt veel ambachtelijke kennis kijken. Maar dat laat onverlet dat veel textielwerk ook het predikaat ‘Kunst’ verdient. Ja met een hoofdletter!

Museum de Kantfabriek haalt 50 hedendaagse vrouwelijke textielkunstenaars voor het voetlicht en het is hoog tijd dat iemand dat doet!

Expositie

In de expositie is werk te zien van 50 textielkunstenaars die allemaal recent werk hebben ingeleverd. Allerlei soorten textielwerk zijn aanwezig: kant, quilts, viltwerk, weefwerk, haak en vlechtwerk  en gemengde technieken. Het zijn voor een groot deel mensen waar je wel eens van hebt gehoord of die je kent uit je vereniging. Bovenstaand werk is bijvoorbeeld van Anneke Kersten, een kunstenaar die veel wevers wel zullen kennen.

Een van de kunstenaars geeft een workshop over haar eigen specialiteit. Marielle Huijsmans geeft op 16 maart een workshop Bojagi, een Koreaanse manier om doeken te maken met transparant textiel. Het ziet er prachtig uit, is weer eens net anders dan wat we hier gewend zijn, en zij weet er alles van en heeft er een internationale reputatie mee verworven.

Bojagi betekent in het Koreaans “inpakdoek”. De smalle en sterke naden verbinden stoffen aan elkaar waardoor er hele zware materialen in vervoerd kunnen worden.
Eeuwenlang was het werken met textiel, het maken van Bojagi, de enige toegestane vorm van creativiteit voor vrouwen.
Sinds Zuid-Korea meer toegankelijk is geworden voor het Westen zijn de traditionele designs en symbolen een inspiratie voor veel kunstenaars. Kijk op de website van de Kantfabriek als je deze workshop interessant vindt!

 

Waar en wanneer

De expositie is te bezoeken in Museum de Kantfabriek tussen 3 maart en 12 mei 2024. Ze zijn open van dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

De komende weken zullen we hier aandacht besteden aan een aantal van de vrouwelijke kunstenaars die daar te zien zijn!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol